Ders çıkarmak

Fikret Bilâ: Türkiye’nin Facialardan Ders Çıkarma Konusundaki Tutumu

Türkiye, yaşadığı facialardan ders çıkaran bir ülke olmadığı için ne yazık ki Bolu Kartalkaya Grand Kartal otelinde yaşanan facia bir ilk değil, ve maalesef son da olmayacak.

Öncelikle bu gerçeğin kabul edilmesi gerekiyor.

Sonrasında yaşanan facianın nedenlerini gerçekçi bir şekilde ortaya koyup, bir daha böyle bir facia yaşanmaması için gerekli dersleri çıkarmak gerekiyor.

Ancak iktidarın bu konuda böyle bir yaklaşımı bulunmuyor.

İktidarın tüm gayreti, facianın yaşandığı anda sorumluluğu CHP’ye atma çabası oldu.

Daha kaç kişinin yaşamını yitirdiği tam olarak belirlenmemişken basının karşısına çıkan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, CHP’li Bolu Belediyesi’ni suçlu ilan etti.

Doğal olarak Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ve CHP lideri Özgür Özel, gereken yanıtları belgeleriyle verdiler.

Özellikle Özel’in kamuoyuyla paylaştığı belge, tüm gerçeği açıkça ortaya koyuyordu.

Özel, Bolu Başsavcılığı’nın görevlendirdiği bilirkişi heyetinin otelde yaptığı incelemenin ardından hazırladığı ön raporu açıkladı.

  • Raporun girişinde belirtilen sonuca göre, yangın olayıyla ilgili asıl sorumlular;
  • Yangın güvenlik sistemlerinin eksikliği,
  • Bakım ve onarımların yapılmaması nedeniyle otel sahipleri,
  • Proje, uygulama ve denetim hatalarıyla mühendis ve yapı denetim firmaları,
  • Ruhsat ve denetim süreçlerindeki eksiklikler nedeniyle İl Özel İdaresi ve yangın güvenliği kontrollerini yeterince sağlamayan Turizm Bakanlığı olarak belirlendi.

Bilirkişilerin olaydan Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bolu Valiliği’ni sorumlu tutmaları iktidarın tepkisine neden oldu.

Başsavcılık, bilirkişileri görevlendirme işlemini iptal etti ve yeni bir bilirkişi heyeti belirledi.

Bu süreçte Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Özel’in açıkladığı bilirkişi raporunu “korsan rapor” olarak nitelendirdi.

Özel ise raporunun gerçek olduğunu, Bolu Başsavcılığı’nın görevlendirdiği bilirkişilerin inceleme sonucunda yazdıkları raporu açıkladı.

Bilirkişilerin raporunu kabul etmeyip yeni bir bilirkişi heyeti kurulması, iktidarın beklentisinin Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bolu Valiliği’ni aklayacak bir rapor yazılması olduğunu gösteriyor.

Önemli olanın CHP’yi suçlamak olduğu bir anlayış yüzünden Türkiye’de faciaların ardı arkası kesilmiyor.

Oysa yapılması gereken, Kartal otelindeki yangından ders çıkarmak olmalıydı.

Bilirkişilerin belirlediği eksikliklerin giderilmesi ve gerçek sorumluların yargı önüne çıkarılması gerekiyor.

Eğer sorumluluk, sadece gariban birkaç otel çalışanına yüklenecek olursa, ders çıkarılmış olmaz.

Yapılması gereken, tüm otellerin yangın söndürme sistemlerini kontrol etmeleri ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın konaklama tesisleri için yoğun bir denetim başlatmasıdır.

Yanan oteldeki eksikliklerin dikkate alınarak diğer otellerin denetlenmesi ve eksikliklerin giderilmesi, izlenmesi gereken en doğru yoldur.

İktidar ise suçu başkalarına atmaya devam ederek asıl sorunu çözme konusunda geri adım atmaktadır.

Related Posts

Nevşin Mengü’den saldırıya uğrayan Özgür Özel’e olay benzetme

CHP’ye yakınlığıyla bilinen gazeteci Nevşin mengü, Sırrı Süreyya Önder’in Atatürk Kültür Merkezi’ndeki anma törenine katılan CHP lideri Özgür Özel’in çıkışta fiziksel saldırıya uğraması hakkında konuştu. YouTube kanalı üzerinden yaptığı canlı yayında Özgür Özel’e olay göndermelerde bulundu. Mengü Özgür Özel için “Öyle ‘Düdü Mehmet’ gibi ortada gezersen alay konusu olursun.” dedi. Yine CHP’ye yakınlığıyla bilinen gazetecilerden Yılmaz Özdil de, Özgür Özel’e saldırıdan dolayı ‘armut’ benzetmesi yapmıştı.

Öztürkmen: ‘İşte Adalet Bakanlığı’ndaki rezaletin belgesi’

CHP’li Öztürkmen, Adalet Bakanlığı’nın mülakat mağduru hâkim adayları ve adliye personellerinin açtığı davalarda 65 kez mahkum edildiğini açıkladı. Öztürkmen, mülakat sisteminin haksız ve hukuksuz olduğunun mahkeme kararlarıyla tescillendiğini, ancak buna rağmen mağduriyetlerin devam ettiğini belirtti.

Yer: Kartal… Fuhuş pazarlığı yaptıkları kadına hayatının şokunu yaşattılar

Kartal’da bir grup erkek, fuhuş pazarlığı için araçla yanına yaklaştıkları kadınlara yangın tüpü sıkıp, eğlendi. Kayda aldıkları anları da sosyal medyada paylaştı.

6.2’nin ardından İstanbul’daki deprem polemiğine İTÜ de karıştı!

İstanbul’daki 6,2’lik depremin ardından İstanbul Teknik Üniversitesi akademisyenlerince hazırlanan ön raporda, enerjinin sadece yüzde 12’sinin boşaldığı kaydedilirken; Marmara için sıkça anılan 7,8 büyüklüğündeki deprem senaryosunun korku yaratmak amacıyla değil, gerçek mühendislik hesabıyla ortaya konulduğu belirtildi.

Sarıyer’in ardından Gaziosmanpaşa’da da yol çöktü!

İstanbul Gaziosmanpaşa’da yürütülen inşaat çalışmaları sırasında yol çöktü. Çöken yol nedeniyle doğalgaz borusu zarar gördü, gaz akışı kesilerek güvenlik önlemleri alındı.

Hindistan Pakistan savaşını 6 yıl önce satır satır yazmışlar: ‘Nükleer kış Türkiye’yi doğrudan etkiler’

Güney Asya’da gerilim, küresel bir felaketin kıyısına dayandı. Hindistan ile Pakistan arasında haftalardır tırmanan çatışmalar, sınır ötesi füze saldırılarıyla sıcak savaşa dönüştü. Dünya nefesini tutarken, en büyük korku ise nükleer silahların devreye girmesi. İki ülkenin toplamda 300’e yakın nükleer başlığa sahip olduğu bilinirken, olası bir nükleer saldırı sadece bölgeyi değil, iklimi, tarımı ve güvenliğiyle Türkiye dahil tüm dünyayı etkileyebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir