Suudi Arabistan ve İtalya arasında 10 milyar euroluk iş birliği

Suudi Arabistan ve İtalya Arasında Stratejik Ortaklık Konseyi Kuruluyor

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, ikili ilişkileri güçlendirmek amacıyla yaptıkları görüşmelerde, iki ülke arasında “Stratejik Ortaklık Konseyi” kurulması konusunda anlaşmaya vardı. Suudi Arabistan haber ajansı SPA’ya göre, Bin Selman ve Meloni ülkenin batısındaki El-Ula kentinde bir araya geldi.

Görüşmede, ortak çıkarlara hizmet eden ikili ilişkiler ve ilişkilerin çeşitli alanlarda desteklenmesi ve geliştirilmesi imkanları ele alındı. Görüşmelerin ardından iki ülke arasında “Stratejik Ortaklık Konseyi” kurulması için anlaşmaya imzalar atılırken, Meloni Suudi Arabistan kültürüne ilişkin bilgi aldı.

Meloni: Suudi Arabistan, Ortadoğu’da Kilit Bir Aktör

Meloni, Körfez ülkeleri turu kapsamında dün gittiği Suudi Arabistan’da gezisini takip eden İtalyan gazetecilere bu sabah değerlendirmelerde bulundu. Meloni, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile attıkları imzalara ilişkin, “İtalya ve Suudi Arabistan’ın enerji, Afrika ile ilişkileri, savunma ve yatırımlar gibi farklı konularda stratejik ilişkiler kurma konusunda çıkarı var” dedi.

Meloni, şöyle devam etti:

“Bu, bir nezaket ziyareti değil önemli sonuçlarla dönüyoruz. Bu, periyodik olarak toplanan, belirlenen öncelikli konularda ortak çalışmaları değerlendiren bir konsey anlamına geliyor ve bizim belirlediğimiz öncelikli konular, enerji alanında işbirliği, savunma, karşılıklı yatırımların teşvik edilmesi ve arkeolojiyle ilgili konulara kadar uzanıyor.”

Başbakan Meloni, iki ülke arasında stratejik ortaklığın güçlendirilmesi çerçevesinde Suudi Arabistan ile yaklaşık 10 milyar euro değerinde işbirliği ve endüstriyel anlaşmalar imzalandığını ifade etti. “Suudi Arabistan, Ortadoğu’da kilit bir aktör” diyen Meloni, Suudi Arabistan ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin, kendilerinin de desteklediği iki devletli çözüm ve normalleşme sürecini kolaylaştırabileceğini vurguladı.

‘Bölgesel Aktörlerle Diyalog İçindeyiz’

Meloni, ABD Başkanı Donald Trump’ın, Gazze’nin yeniden inşasını gelecek dönemdeki en büyük zorluklardan biri olarak tanımladığını ve bunun başarıya ulaşması için uluslararası toplumun büyük bir katılım göstermesi gerektiğini söylerken çok haklı olduğunu dile getirdi.

Bölgede göç konusunda Lübnan ve Ürdün gibi ülkelerin istikrarının olumsuz etkilendiğine işaret eden Meloni, “Mülteciler konusuna gelince, şu anda belirlenmiş bir plana sahip olduğumuzu düşünmüyorum. Daha çok bu konuda mutlaka dahil edilmesi gereken bölgesel aktörlerle bir diyalog süreci içerisindeyiz. Bunlar, son derece karmaşık meseleler ancak bu konuların bölge aktörleriyle diyalog halinde ele alınıyor olması, bence yeniden inşa sürecinde ciddi bir şekilde çalışılmak istendiğinin bir göstergesi” ifadelerini kullandı.

(ANADOLU AJANSI)

Related Posts

LinkedIn Connect İstanbul’da buluştular

Yapay zekâ çağında iş hayatının yeni rotası, İstanbul’da çizildi.

Sektör temsilcileri artırılan “Yarısı Bizden” kampanyası desteğini değerlendirdi

Yarısı Bizden kampanyası kapsamında artırılan desteklerin İstanbul’da kentsel dönüşümü hızlandıracağını belirten sektör temsilcileri, vatandaşlara bu desteklerden faydalanmaları çağrısında bulundu.

Araç alacakları ilgilendiriyor! İkinci elde dikkat çeken değişim: İşte fiyatı en çok düşen markalar…

2025 itibarıyla ikinci el araç satışları ve fiyatlardaki değişim dikkat çekti. Yapılan araştırmaya göre yılın ilk 3 ayında satışlar bir önceki geçen yılın son çeyreğine kıyasla geriledi. Enflasyona göre bakıldığında ise fiyatlar 21 aydır düşüyor. İkinci elde en çok fiyat kaybı yaşayan modeller belli oldu? İşte detaylar… 

Aktif büyüklüğü 3.5 trilyon liraya ulaştı

Türkiye Garanti Bankası A.Ş. 31 Mart 2025 tarihli finansal tablolarını açıkladı. Banka’nın konsolide finansal tablolarına göre, yılın ilk 3 ayında net kârı 25 milyar 398 milyon 699 bin TL oldu. Aktif büyüklüğü 3 trilyon 498 milyar 288 milyon 811 bin TL seviyesinde gerçekleşirken, ekonomiye nakdi ve gayri nakdi krediler aracılığıyla sağladığı destek ise 2 trilyon 602 milyar 582 milyon 394 bin TL oldu.

Her iki kişiden biri tasarruf yapıyor: İlk sırada yastık altı nakit ve altın var

ING Türkiye, Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması’nın 2024 yılı dördüncü çeyrek sonuçlarına göre, tasarruf yapanların oranı yüzde 54 olurken tasarruf aracı tercihlerinde yüzde 31 oranla yastık altı altın ve nakit ilk sırada yer aldı.

İşsizlik rakamları açıklandı

Mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı %7,9 seviyesinde gerçekleşti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir