18.000’den fazla bilgisayar korsanı kendi bilgisayarlarına virüs bulaştırdı

18.000’den Fazla Cihaza Virüs Bulaşan Bilgisayar Korsanı Ortaya Çıktı

Bir hacker, “meslektaşlarına” kötü amaçlı yazılım derleyicisini truva atı haline getirilmiş bir sürümüyle bulaştırdı. Güvenlik şirketi CloudSEK’in raporuna göre, ABD, Hindistan, Rusya, Ukrayna ve Türkiye’de en az 18 bin cihaza virüs bulaştı.

CloudSEK uzmanları, saldırganın sahte bir XWorm RAT kötü amaçlı yazılım oluşturucusu veya derleyicisi kullanarak düşük vasıflı bilgisayar korsanlarını hedef aldığını belirtiyor. Bu, uzaktan erişim Truva atıdır.

Kurbanların çoğu siber güvenlik konusunda bilgi sahibi olmadığı için, kendilerine sunulan her şeyi indirdikleri ifade ediliyor. Bu nedenle, çeşitli kaynaklar aracılığıyla reklamı yapılan kötü amaçlı yazılımlar da indirilmiş olabilir.

DAĞITIM VE İŞLEVLER

XWorm RAT’a dönüştürülen Truva atı, GitHub depoları, dosya barındırma platformları, Telegram kanalları ve YouTube videoları üzerinden yayılmaktadır. Bu platformlarda, truva atı haline getirilmiş derleyici, ücretsiz RAT programları oluşturmanın bir yolu olarak sunulmaktadır.

Yazılım, sistemi sanallaştırma veya hata ayıklama ortamı belirtileri açısından kontrol eder. Eğer işlem bulunursa, program çalışmasını durdurur. Eğer sistem standartsa, kötü amaçlı yazılım, sistem kayıt defterinde değişiklikler yaparak her açılışta etkinleştirilmesine yönelik önlemler alır.

Ayrıca, virüs bulaşan sistem Telegram platformunu temel alan bir komut sunucusuna oturum açar. Bu oturum için, Telegram botuna ait sabit bir ID ve token kullanılır.

Kötü amaçlı yazılım Discord tokenlarını ve sistem bilgilerini otomatik olarak çalar, fiziksel konumunu IP adresine göre belirleyerek, bu bilgileri kontrol sunucusuna gönderir ve operatörün ek komutlarını bekler.

Toplamda 56 komut desteklenmektedir. Kötü amaçlı yazılım, web tarayıcısından şifreleri, çerezleri ve otomatik doldurma bilgilerini çalmaya çalışabilir. Tuş vuruşlarını engelleyebilir, ekran görüntüleri alabilir, belirli işlemleri durdurabilir ve belirli dosya türlerini sistemden silebilir.

Ayrıca, kendini yok edebilme özelliği de bulunmaktadır. En tehlikelisi ise herhangi bir dosyayı, kontrol sunucusundan gelen bir parolayla şifreleyebilme yeteneğidir.

TAMAMLANMAMIŞ BİR BOTNET

CloudSEK uzmanları, kötü amaçlı yazılım operatörlerinin virüslü cihazların yaklaşık %11’inden veri çaldığını belirledi. Sabit API belirteçlerini kullanarak, botnet’i etkisiz hale getirdiler. Böylece, ağa bağlı tüm makineleri toplu olarak kendini kaldırma komutunu göndererek etkisiz hale getirdiler ve “kabaca arama” yöntemiyle tanımlayıcıları aradılar.

Araştırmacılar, basit bir sayısal model kullanarak tüm tanımlayıcıları 1-9999 arasında zorladılar. Bu sayede, botnet’in bir kısmını etkisiz hale getirdiler çünkü tüm makineler çevrimiçi değildi ve Telegram’ın algoritmaları toplu gönderimi sınırladığından bazı mesajlar ulaşmamış olabilir.

Bilgisayar korsanları arasındaki saldırılar devam ediyor. Kampanyanın operatörü, diğer kötü amaçlı yazılımların yanı sıra “başarısız bilgisayar korsanlarına” ders vermek isteyebilir. Ancak, kampanyanın boyutu ve yayılma çabaları, operatörünün daha belirgin hedeflere sahip olduğunu gösteriyor.

Related Posts

Hizbullah Aşura’da meydan okudu: ‘Silah bırakmayacağız’ vurgusu

Hizbullah destekçilerinin, Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta düzenledikleri Aşura anmasında “silah bırakmama” mesajı ön plana çıktı. Göstericiler İran lideri Ali Hamaney ile İsrail saldırısında ölen eski Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’ın fotoğraflarını taşıdı.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda 41 Filistinli katledildi

İsrail güçlerinin, sabah saatlerinden bu yana Gazze Şeridi’nin farklı bölgelerine düzenlediği saldırılarda 41 Filistinli yaşamını yitirdi.

İsrail Batı Şeria’da baskın ve gözaltı operasyonları yaptı: Yaralılar var

İsrail güçlerinin, işgal altındaki Batı Şeria’nın çeşitli bölgelerinde şafak vakti düzenlediği baskınlarda, aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda Filistinli yaralandı ve gözaltına alındı.

ABD’de sel felaket: En az 13 ölü, kamp yapan 20 çocuktan haber alınamıyor

ABD’nin Texas eyaletinde çeşitli bölgelerde etkili olan şiddetli yağışlar sonucu meydana gelen sellerde en az 13 kişi hayatını kaybetti, bir kamp alanındaki 20 çocuktan ise haber alınamadığı bildirildi.

Türkiye’de faaliyet gösteren siyasi parti sayısı belli oldu…

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının güncellediği kayıtlarına göre, 180 siyasi partinin faaliyette olduğu Türkiye’de, AKP 10 milyon 878 bin 733 ile en fazla üyeye sahip siyasi parti konumunda bulunuyor.

Çeşme’deki yangın kontrol altına alındı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İzmir’in Çeşme ilçesinde çıkan orman yangınının kontrol altına alındığını duyurdu.