Atatürk Havalimanı’ndan 5.5 kat küçük ama dünyanın en zengin ülkesi

Dünyanın en zengin ülkesi olan Monaco, yüz ölçümü açısından İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan bile küçük. Sadece 2,1 km² alana sahip bu minik prenslik, yaklaşık 39 bin kişilik nüfusuyla dünyanın en yoğun yerleşim alanlarından biri konumunda.

Bir ülkenin ekonomik gücünde büyüklüğünün de payı olduğu düşünülse de Monaco, bu algıyı yıkıyor. World Population Review verilerine göre 2024 yılı itibarıyla kişi başına düşen GSYİH (Gayri Safi Yurt İçi Hasıla) 227.073 dolar olan Monaco, dünyanın en zengin ülkesi konumunda.

Prenslik, İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan bile küçük. Monaco’nun yüz ölçümü 2.1 km² (514 dönüm) iken, Atatürk Havalimanı 11.65 km²’lik alan kaplıyordu. Ankara’daki Atatürk Orman Çiftliği (30 km²), İstanbul’daki Belgrad Ormanı (55 km²) gibi yerler de Monaco’dan yaklaşık olarak onlarca kat daha büyük…

AVRUPA’DA LÜKSÜN ANA MERKEZLERİNDEN

Monaco’da gayrimenkul fiyatları da dünya rekoru kırıyor. Metrekare başına 100 bin euro’yu aşan fiyatlarla Monaco, dünyanın en pahalı emlak piyasalarından birine sahip. Burada ev kiralamak isteyenlerin en az 500 bin euro’yu bir yerel banka hesabında bulundurduklarını kanıtlamaları gerekiyor.

Ülke, Prens II. Albert’in yönetiminde anayasal monarşi ile yönetiliyor. Monaco bağımsız bir ülke olmasına rağmen savunması Fransa tarafından sağlanıyor. AB üyesi olmasa da Fransa ile yaptığı anlaşma gereği euro kullanıyor.

SERVETİN BÜYÜK KISMI VERGİ AVANTAJLARINDAN…

Monaco’nun servetinin büyük kısmı vergi avantajlarından geliyor. Ülkede gelir vergisi yok (Fransız vatandaşları hariç) ve şirketler için düşük vergi oranları uygulanıyor. Bu da zengin yatırımcıları ve uluslararası şirketleri Monaco’ya çekiyor. Ayrıca ülke, küresel bir finans merkezi olarak öne çıkıyor.

Ancak Monaco, son dönemde kara para aklama konusunda eleştiriler alıyor. Haziran 2024’te, Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından yoğun denetim altına alındığı açıklandı.

MONACO GRAND PRIX’SİNE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

Monaco ekonomisinde turizm de büyük bir rol oynuyor. Ülke, dünyanın en prestijli yarışlarından biri olan Monaco Grand Prix’ye ev sahipliği yapıyor. Ayrıca 19. yüzyıldan beri lüks kumarhaneleriyle ünlü Monte Carlo Casino, dünyanın dört bir yanından ziyaretçi çekiyor.

Monaco aynı zamanda denizcilik araştırmalarında da önemli bir merkez. Oşinografi Müzesi ve dünyanın ilk koruma altındaki deniz habitatlarından biri burada bulunuyor.

Sıfır yoksulluk oranına ve 85,8 yıl ile dünyanın en yüksek yaşam beklentisine sahip Monaco’da halk, lüks içinde bir yaşam sürüyor. Ancak ülkedeki iş gücünün büyük kısmı Fransa ve İtalya’dan geliyor. Her gün 30 binden fazla Fransız ve 5.800 İtalyan, Monaco’ya çalışmaya gidip geliyor.

Related Posts

Ekrem İmamoğlu’nu çileden çıkaran karar: ‘Delil yok, suç yok’

23 Mart’tan bu yana Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan CHP’nin cumhurbaşkanı adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun avukatı Mehmet Pehlivan’ın tutukluluğunun devamına karar verildi. Karara sert tepki gösteren İmamoğlu, “Sadece avukatlık görevini yapan Pehlivan hakkında dosyada yeni bir gelişme yok, delil yok, suç yok…” ifadelerini kullandı.

Bakan soykırım mesajında kendi fotoğrafını paylaşınca sosyal medya karıştı

Bakan Göktaş’ın, Srebrenitsa Soykırımı ile ilgili yaptığı paylaşımda, kendisinin Soykırımı Anıtı’nda çekilmiş bir fotoğrafını kullanması tepki çekti.

Erdoğan’ın başdanışmanı ve Bakan Ersoy gerilimine eski AKP’li vekil de karıştı: ‘İş daha da çığırından çıkmadan…’

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Oktay Saral, Kültür Yolu Festivali nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’u sert sözlerle eleştirdi. Saral’ın paylaşımına, AKP 27. Dönem Milletvekili Selim Gültekin tepki gösterirken, ilerleyen saatlerde Saral’a destek niteliğinde bir açıklama da Metin Külünk’ten geldi.

İstanbul’da Afrika sıcaklarında rekor su tüketimi! İSKİ oranları açıkladı

İstanbul son dönemlerin en sıcak Haziran ve Temmuz ayını geçiriyor. Geçtiğimiz 9 Temmuz günü termometreler 45 dereceyi gördü. Rekor sıcaklıkların olduğu günde su tüketimi de rekor seviyede oldu.

CHP, ‘Millet İradesine Sahip Çıkıyor’ mitingi için Adana’da

CHP, ‘Millet İradesine Sahip Çıkıyor’ mitingi için Adana’da

Eber Gölü’nün geçici ev sahipleri: Allı turnalar

Türkiye’nin en büyük göllerinden birisi olan Eber Gölü bir çok canlı türüne ev sahipliği yaptığı gibi aynı zamanda göçmen kuşların da geçici evleri oluyor. ‘Allı turna’ olarak da bilinen flamingolar her yıl olduğu gibi bu yıl da Bolvadin ilçesindeki …