Eğitimde Öğrenci Sayısı Düştü

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Bilal Macit, Türkiye’de derslik başına düşen öğrenci sayısının son yıllarda azaldığını belirterek, “Derslik başına öğrenci sayıları bugün 23’lere, 16’lara, 12’lere kadar düşmüş durumda. 60’ların, 70’lerin olduğu bir yerde bırakın yapay zekayı ve teknolojiyi, ‘Hangi öğrenci ne anladı?’ sorusuna cevap veremezsiniz.” dedi.

Macit, Kağıthane’de düzenlenen 139. Bab-ı Ali Toplantısı’nda, eğitim konusunda kamu menfaatinin ortak çıkarı doğrultusunda hareket ettiklerini söyledi.

Türkiye’de eğitimin genellikle olumsuzluk algısı üzerinden tartışıldığını vurgulayan Macit, uluslararası ölçekteki değerlendirmelere göre Türkiye’nin eğitimde sağladığı başarıları anlattı.

Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırmasının (TIMSS) geçen aylarda yayımlanan sonuçlarına değinen Macit, “TIMSS’e 4’üncü sınıflarda fen bilgisi alanında Türkiye dünyada dördüncü ülke, OECD ülkeleri arasında ikinciyiz, birinci Güney Kore. Matematikte de 4’üncü sınıflarda dünyada sekizincisiyiz, OECD ülkeleri arasında da dördüncüyüz. 8’inci sınıflarda da fen alanında yedinciyiz, OECD ülkeleri arasında beşinciyiz. Matematik alanında dünyada 13’üncüyüz, OECD ülkeleri arasında onuncuyuz. ‘Muhtemelen sırada var’ diye sayacağımız ülkelerin hepsi gerimizde olan ülkeler; Finlandiya, ABD, İngiltere gibi. Dolayısıyla eğitimde geldiğimiz nokta iyi bir nokta.” dedi.

Türkiye’de teknoloji alanında eğitime yapılan yatırımlara dikkati çeken Macit, şöyle konuştu:

“2002’de Türkiye’deki teknopark sayısı 3, bugün 100’den fazla teknopark, 10 binden fazla girişimciden bahsediyoruz. Ar-Ge merkezi o yıllarda yok, bugün Türkiye’nin dört bir tarafında 1600’den fazla AR-GE tasarım merkezinden bahsediyoruz. AR-GE harcamaları çok enteresan, binde 5 ve bunun sadece yüzde 29’unu özel sektör yapıyor, kalanı devlet üniversiteleri eliyle yapılıyor.”

Türkiye’nin 2002’ye kadar patent başvuru sayısının 400 olduğunu aktaran Macit, 2023’te patent başvuru sayısının 9 bin olduğunun altını çizdi.

Macit, 2002’de yıllık 15 bin olan bilimsel yayın sayısının bugün 50 binlere ulaştığını ifade etti.

“Öğrenci sayımız 18 milyona yaklaştı”

Bakanlığın 1 milyon 200 bine yakın öğretmeni bünyesinde istihdam ettiğini vurgulayan Macit, “Öğrenci sayımız 18 milyona yaklaştı. 75 bin kurumdan ve 800 bine yaklaşmış derslikten bahsediyoruz.” dedi.

Öğretmen ve derslik sayısının sınırlı, öğrenci sayısının ise maksimum olduğu ortamlarda eğitimin kalitesinden bahsedilemeyeceğini belirten Macit, “Derslik başına öğrenci sayıları bugün 23’lere, 16’lara, 12’lere kadar düşmüş durumda. 60’ların, 70’lerin olduğu bir yerde bırakın yapay zekayı ve teknolojiyi, ‘Hangi öğrenci ne anladı?’ sorusuna cevap veremezsiniz.” diye konuştu.

Türkiye’de eğitimi sadeleştirdiklerini aktaran Macit, “Çünkü artık dünyanın geldiği noktada lise veya üniversiteden mezun olan çocuğun ne kadar bilgiye sahip olduğuna değil, önüne konulan bilgiyle ne kadar çıktı üretebildiğine bakılıyor. Öğrenmeyi öğrenmiş mi ona bakılıyor aslında.” dedi.

Related Posts

Nevşin Mengü’den saldırıya uğrayan Özgür Özel’e olay benzetme

CHP’ye yakınlığıyla bilinen gazeteci Nevşin mengü, Sırrı Süreyya Önder’in Atatürk Kültür Merkezi’ndeki anma törenine katılan CHP lideri Özgür Özel’in çıkışta fiziksel saldırıya uğraması hakkında konuştu. YouTube kanalı üzerinden yaptığı canlı yayında Özgür Özel’e olay göndermelerde bulundu. Mengü Özgür Özel için “Öyle ‘Düdü Mehmet’ gibi ortada gezersen alay konusu olursun.” dedi. Yine CHP’ye yakınlığıyla bilinen gazetecilerden Yılmaz Özdil de, Özgür Özel’e saldırıdan dolayı ‘armut’ benzetmesi yapmıştı.

Öztürkmen: ‘İşte Adalet Bakanlığı’ndaki rezaletin belgesi’

CHP’li Öztürkmen, Adalet Bakanlığı’nın mülakat mağduru hâkim adayları ve adliye personellerinin açtığı davalarda 65 kez mahkum edildiğini açıkladı. Öztürkmen, mülakat sisteminin haksız ve hukuksuz olduğunun mahkeme kararlarıyla tescillendiğini, ancak buna rağmen mağduriyetlerin devam ettiğini belirtti.

Yer: Kartal… Fuhuş pazarlığı yaptıkları kadına hayatının şokunu yaşattılar

Kartal’da bir grup erkek, fuhuş pazarlığı için araçla yanına yaklaştıkları kadınlara yangın tüpü sıkıp, eğlendi. Kayda aldıkları anları da sosyal medyada paylaştı.

6.2’nin ardından İstanbul’daki deprem polemiğine İTÜ de karıştı!

İstanbul’daki 6,2’lik depremin ardından İstanbul Teknik Üniversitesi akademisyenlerince hazırlanan ön raporda, enerjinin sadece yüzde 12’sinin boşaldığı kaydedilirken; Marmara için sıkça anılan 7,8 büyüklüğündeki deprem senaryosunun korku yaratmak amacıyla değil, gerçek mühendislik hesabıyla ortaya konulduğu belirtildi.

Sarıyer’in ardından Gaziosmanpaşa’da da yol çöktü!

İstanbul Gaziosmanpaşa’da yürütülen inşaat çalışmaları sırasında yol çöktü. Çöken yol nedeniyle doğalgaz borusu zarar gördü, gaz akışı kesilerek güvenlik önlemleri alındı.

Hindistan Pakistan savaşını 6 yıl önce satır satır yazmışlar: ‘Nükleer kış Türkiye’yi doğrudan etkiler’

Güney Asya’da gerilim, küresel bir felaketin kıyısına dayandı. Hindistan ile Pakistan arasında haftalardır tırmanan çatışmalar, sınır ötesi füze saldırılarıyla sıcak savaşa dönüştü. Dünya nefesini tutarken, en büyük korku ise nükleer silahların devreye girmesi. İki ülkenin toplamda 300’e yakın nükleer başlığa sahip olduğu bilinirken, olası bir nükleer saldırı sadece bölgeyi değil, iklimi, tarımı ve güvenliğiyle Türkiye dahil tüm dünyayı etkileyebilir.