AB’ye İsrail Tepkisi

Uluslararası insan hakları kuruluşları, Avrupa Birliği’ne (AB) 24 Şubat’ta İsrail ile yapacağı Ortaklık Konseyi toplantısı nedeniyle tepki göstererek, Birliğin bu toplantıya imkan veren kurucu anlaşmayı askıya alması ve İsrailli yetkililere yaptırım uygulaması çağrısında bulundu.

Paris merkezli Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu Başkan Yardımcısı Alexis Deswaef, düzenledikleri basın toplantısının amacının AB’ye 24 Şubat öncesinde bir hatırlatma niteliğinde olduğunu belirtti.

Deswaef, “Tüm olası alarmlar çalıyor ancak AB görmezden geliyor, İsrail’e hiçbir şey olmamış gibi davranıyor. Dünyadaki tüm dürüst avukatlar ne yazık ki bunun süregelen bir soykırım olduğunu doğrulayacaktır.” ifadesini kullandı.

Batı Şeria’da da Filistinlilerin topraklarının İsrail ordusunun suç ortaklığında ele geçirildiğine tanıklık ettiğini belirten Deswaef, ABD’de Donald Trump yönetiminin Batı Şeria’nın ilhakı için cesaretlendirici bir unsur olduğunu vurguladı.

Deswaef, AB’nin suçlularla çalışmaya devam etmesinin güvenirliliğine, itibarına yönelik bir tehdit olduğunu söyledi.

AB-İsrail Ortaklık Konseyinin kurucu anlaşmasındaki 2. maddenin “insan hakları ve uluslararası hukuka saygı” şartını koştuğunun altını çizen Deswaef, “Bizim isteğimiz, AB’nin 2. maddeyi hatırlatılması ve anlaşmanın yeniden değerlendirmesidir.” diye konuştu.

Filistin için Komiteler ve Derneklerin Avrupa Koordinasyonu (ECCP) Başkanı Bertrand Heilbronn da AB-İsrail Ortaklık Konseyi’nin, Oslo Anlaşmaları konjonktüründe İsrail’i barışa teşvik etmek amacıyla kurulduğunu ancak tamamen başarısız olduğunu, tam tersine İsrail’i soykırım suçu işlemek için cesaretlendirdiğini anlattı.

Heilbronn, Trump yönetiminin kayıtsızlığı karşısında AB’nin harekete geçerek uluslararası hukuku koruması gerektiğine dikkati çekti.

“AB’nin uluslararası hukuka bağlılığı nerede?”

İnsan Hakları İzleme Örgütünün (HRW) Avrupa Birliği (AB) kurumları nezdindeki temsilciliğini yapan Yardımcı Direktör Claudio Francavilla ise “AB, sanki Filistinliler doğal bir afetten ölüyormuş gibi davranıyor.” dedi.

Francavilla, AB’nin iki devletli çözüm önerisinin “slogandan ibaret” olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

“AB’nin 27 üyesi, her konuda bölünmüş durumda ancak yerleşimlerin yasa dışı ve barışa engel olduğu konusunda tutarlı. O halde neden onlarla ticaret yapıyorlar? AB’nin uluslararası hukuka bağlılığı nerede? Umarım Ortaklık Konseyi toplantısı, AB için bir uyanış çağrısı görevi görür. Sonunda, anlaşmayı askıya almaları, İsrailli yetkililere yaptırım uygulamaları, Uluslararası Ceza Mahkemesini (UCM) desteklemeleri, yasa dışı yerleşimlerle ticareti ve İsrail’e silah satmayı durdurmaları gerektiğini anlarlar.”

AB-İsrail Ortaklık Konseyi toplantısı

Başta İrlanda ve İspanya olmak üzere bazı üye ülkeler AB’den İsrail’e ticari ayrıcalıklar tanıyan Ortaklık Konseyi anlaşmasını, 2. maddesinde zikredilen “insan haklarına ve uluslararası hukuka bağlılık” şartı gerekçesiyle feshetmesini istiyor.

Bir önceki AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell döneminde bu konuda tartışmalar yapılmış, adımlar atılmıştı.

Yeni Yüksek Temsilci Kaja Kallas da 1 Aralık 2024’te görevi devralmasının ardından, AB-İsrail Ortaklık Konseyini bir araya getirerek, üye ülkelerin İsrailli muhataplarına endişelerini doğrudan iletmesine imkan sağlayacağını duyurdu.

Toplantıda 2. madde konusunun belli üye ülkelerce dile getirilmesi, bazı üye ülkelerin ise İsrail’le ilişkilerin gerildiği Borrell döneminin ardından yeni bir sayfa açılmasını savunması bekleniyor.

AB’nin 2011’de Suriye ile yaptığı gibi insan haklarına ve uluslararası hukuka bağlılığın ortadan kalkması gerekçesiyle bu tür anlaşmalarını askıya aldığı örnekler bulunuyor.

Related Posts

Yangın 24 saatte 20 kat büyüdü

ABD’nin Arizona eyaletindeki Büyük Kanyon Milli Parkı’nda yıldırım düşmesi sonucu orman yangını çıktı. Kuvvetli rüzgar ve aşırı sıcakların etkisiyle büyüyen yangın, 24 saat içinde 20 bin dönüm alana yayıldı. Yetkililer, yangını kontrol altına almak …

Ekrem İmamoğlu’nu çileden çıkaran karar: ‘Delil yok, suç yok’

23 Mart’tan bu yana Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan CHP’nin cumhurbaşkanı adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun avukatı Mehmet Pehlivan’ın tutukluluğunun devamına karar verildi. Karara sert tepki gösteren İmamoğlu, “Sadece avukatlık görevini yapan Pehlivan hakkında dosyada yeni bir gelişme yok, delil yok, suç yok…” ifadelerini kullandı.

Bakan soykırım mesajında kendi fotoğrafını paylaşınca sosyal medya karıştı

Bakan Göktaş’ın, Srebrenitsa Soykırımı ile ilgili yaptığı paylaşımda, kendisinin Soykırımı Anıtı’nda çekilmiş bir fotoğrafını kullanması tepki çekti.

Erdoğan’ın başdanışmanı ve Bakan Ersoy gerilimine eski AKP’li vekil de karıştı: ‘İş daha da çığırından çıkmadan…’

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Oktay Saral, Kültür Yolu Festivali nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’u sert sözlerle eleştirdi. Saral’ın paylaşımına, AKP 27. Dönem Milletvekili Selim Gültekin tepki gösterirken, ilerleyen saatlerde Saral’a destek niteliğinde bir açıklama da Metin Külünk’ten geldi.

İstanbul’da Afrika sıcaklarında rekor su tüketimi! İSKİ oranları açıkladı

İstanbul son dönemlerin en sıcak Haziran ve Temmuz ayını geçiriyor. Geçtiğimiz 9 Temmuz günü termometreler 45 dereceyi gördü. Rekor sıcaklıkların olduğu günde su tüketimi de rekor seviyede oldu.

CHP, ‘Millet İradesine Sahip Çıkıyor’ mitingi için Adana’da

CHP, ‘Millet İradesine Sahip Çıkıyor’ mitingi için Adana’da