Kalp krizi ve felç riski tek bir aşıyla azalıyor: Bilim insanları açıkladı

Hastaneden yapılan duyuruya göre, Güney Kore’deki Kyung Hee Üniversitesi’nden Prof. Dr. Dong Keon Yon liderliğinde yürütülen bir araştırmada, 1,2 milyon insanın 12 yıllık sağlık verileri incelendi.

Çalışma, 50 yaş ve üstü bireylerde zona (herpes zoster) aşısı olanlarda kalp krizi, felç ve kardiyovasküler nedenli ölümlerin %26 daha az görüldüğünü ortaya koydu. Kalp-damar hastalıklarına genel olarak bağlı riskler de %23 azaldı. Araştırmacılara göre, zona enfeksiyonu damar duvarlarında iltihaplanmaya ve pıhtı oluşumuna yol açabilirken aşı bu süreci önleyerek koruma sağlıyor.

Çalışma, aşının koruyucu etkisinin ilk 2-3 yıl içinde daha belirgin olduğunu ve etkinliğin 8 yıla kadar devam ettiğini belirtti. Özellikle erkeklerde, 60 yaş altındakilerde ve sigara/alkol kullananlarda etkinliğin daha yüksek olduğu gözlemlendi.

Daha kapsamlı araştırmalar yapılmalıdır

Açıklamada görüşleri paylaşılan Prof. Dr. Cüneyt Koçaş, araştırmanın kalp sağlığı açısından önemli olduğunu vurguladı. Koçaş’a göre, kalp hastalıklarının altında yatan önemli etkenlerden biri enfeksiyonlar nedeniyle oluşan iltihaplı süreçlerdir. Zona hastalığının damar yapısını bozarak kalp-damar sisteminde olumsuz etkilere neden olabileceğini belirten Koçaş, aşının bu süreci durdurarak kalbi koruyabileceğini belirtti.

Aşının etkilerinin bireyden bireye farklılık gösterebileceğini ifade eden Koçaş, kalp sağlığı üzerindeki etkilerin daha iyi anlaşılabilmesi için daha geniş kapsamlı araştırmaların yapılması gerektiğini söyledi. Koçaş, protein bazlı zona aşılarının da incelenmesi gerektiğini belirterek, bu tür koruyucu sağlık uygulamalarının teşvik edilmesinin toplum sağlığı açısından önemli olduğunu vurguladı.

Related Posts

Haftada 300 gramdan fazla tavuk eti tüketenlere kötü haber

Uluslararası bilimsel makalelerin yer aldığı Nutrients platformunda yayınlanan son çalışma, haftada 300 gramdan fazla tavuk eti tüketenlerde tüm sebeplere bağı ölüm riskinin yüzde 27; mide-bağırsak kanserlerinden ölüm riskinin ise 127 daha fazla olduğunu gösterdi. Araştırmaya göre risk, erkekler için daha da yüksek.

Anksiyete şikâyetleri arttı

Yaşanan ani hava değişiklikleri sadece termometreleri değil, acil servisleri de etkiledi. Geçen yılın aynı dönemine göre acil başvurularında yüzde 20’lik bir artış gözlendi. Uzmanlar, bu durumun özellikle solunum yolu hastalıkları, kalp-damar problemleri ve nörolojik semptomlar gibi rahatsızlıkları tetiklediğini belirtirken acil servislerin kapasiteleri hakkında endişe duyduklarını belirtti.

Yaz aylarında klima ve ani ısı değişimlerine dikkat

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Dilek Tuncel, yaz mevsiminde artış gösteren bronşit vakalarına karşı uyarılarda bulunarak; klima kullanımı, ani ısı değişimleri ve yetersiz sıvı tüketiminin alt solunum yolu enfeksiyonlarını tetikleyebileceğini belirtti.

Ne yoğurt ne de süt: Tam 22 kat fazla kalsiyum içeriyor, kemikleri çelik gibi yapıyor

Kemik sağlığını korumak isteyenler için dikkat çeken bir alternatif ortaya çıktı. Sütten 22 kat fazla kalsiyum içeren bu meyve tam bir kalsiyum deposu olmakla beraber, kemik erimesi hastalıklarına karşı etkili bir bitkisel seçenek olarak öne çıktı.

Aşırı sıcaklarda yaşlılar ve kronik hastalıkları olanlar dikkatli olmalı

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Türkiye genelinde etkisini artırması beklenen sıcak hava dalgasına karşı uyarılarda bulunarak, “Aşırı sıcaklarda bebeklerin, yaşlı ve kronik hastaların dikkatli olması lazım. Kilolu kişiler, gebeler, akciğer, şeker, böbrek ve kalp damar sistemi hastalığı olanlar risk grubundalar. Açık havada çalışan, aşırı efor sarf edenler ve sporcular sağlık sorunu yaşayabilir” dedi.

Doktorları bile şoke eden vaka: 3 yaşındaki çocuğun karnında 66 adet mıknatıs çıkarıldı!

Doktorları bile şoke eden vaka: 3 yaşındaki çocuğun karnında 66 adet mıknatıs çıkarıldı!