Özbekler Tekkesi Projesi

Özbekler Tekkesi: Tarih ve Kültürel Mirasının Yeniden Canlandırılması

Özbekler Tekkesi’nin bir kültürel hafıza mekanı olarak yeniden canlandırılma süreci, geçmişten günümüze yapılan çalışmalarla adım adım ilerliyor. Tekkenin tarihi restorasyon süreci, Mimar Cengiz Bektaş ve Mimar Melih Birsel’in katkılarıyla gerçekleşirken, son olarak Abdullah Tivnikli Vakfı İSAR Araştırma Merkezi’nin akademik çalışmalarına ev sahipliği yapıyor.

Tekkenin Tarihi Yolculuğu

Özbekler Tekkesi’nin geçmişi İbrahim Edhem Efendi ve Ayşe Hamide Hanım gibi önemli şahsiyetlerin ailelerinde devam etmiş ve günümüze ışık tutan tarihi kararlar alınmıştır. Ertegün Kardeşler’in Avrupa ve ABD’deki ilginç yaşamlarının ardından, tekkede yönetimde yaşanan sıkıntılar neticesinde vakıf kapatılmış ve Tekke, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün denetimine geçmiştir.

  • Mimar Cengiz Bektaş ve Mimar Melih Birsel tarafından gerçekleştirilen restorasyonlar
  • Münir Ertegün ve Ertegün Kardeşler’in etkisi
  • Abdullah Tivnikli Vakfı İSAR Araştırma Merkezi’nin Tekke’ye ev sahipliği

Özbekler Tekkesi Projesi

Marmara Üniversitesi, Ortadoğu ve İslam Araştırmaları Enstitüsü, TÜBİTAK ve İSAR Araştırma Merkezi tarafından yürütülen proje, tekkenin tarihi ve kültürel mirasını gelecek nesillere aktarmayı hedefliyor. Proje kapsamında yazılı, sözel ve görsel arşiv oluşturularak Osmanlı sosyal ve dini müesseselerinin tarihi ortaya çıkartılacak.

  1. Yazılı ve görsel kaynaklara ek olarak sözlü tarih çalışmaları
  2. İnternet portalı ve veritabanı oluşturulması
  3. Editoryal kitap ve bilimsel makalelerin yayınlanması

İSAR Yayınları’nın da destek verdiği proje, tekkenin kültürel değerini yeniden ön plana çıkararak milli hafızamıza katkıda bulunmayı amaçlıyor. Bu tür projeler sayesinde kaybolmaya yüz tutmuş kültürel miraslarımız yeniden canlanır ve gelecek kuşaklara aktarılabilir.

Related Posts

BM: Gazze’deki felaketi önlemek için etkin ve sürekli şekilde yardımların girmesi gerekiyor

Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNWRA), Gazze’deki mevcut felaketin daha da kötüleşmesini önlemenin “tek yolunun”, bölgeye etkin ve sürekli bir şekilde yardımların girmesi olduğunu belirtti.

Kıdem tazminatında bir düğüm daha çözüldü: Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor!

Sağlık sorunları nedeniyle işten ayrılmak zorunda kalan bir çalışan kıdem tazminatı almaya hak kazanabilir mi? Hangi koşullar altında bu mümkün olabilir? İşte çalışanın hakları ve izlemesi gereken yol ile ilgili tüm detaylar…

Kamu Siber Güvenlik Derneği “Siber Güvenliğin Temelleri” eğitimi düzenledi

Kamuda siber güvenlik farkındalığını artırmak, ulusal güvenlik politikalarına katkı sunmak ve bireylerden kurumlara kadar yaygın bir güvenlik kültürü oluşturmak amacıyla faaliyetlerini sürdüren Kamu Siber Güvenlik Derneği, “Siber Güvenliğin Temelleri” eğitimi düzenledi.

Bakan Yumaklı müjdeyi verdi! 329 projeye 3,6 milyar TL hibe desteği

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “IPARD 3 Programı Üçüncü Başvuru Çağrı İlanı kapsamında yapılan değerlendirmeler tamamlandı. Süt, kırmızı et, kanatlı eti ve yumurta üretimi yapan işletmelerden …

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Şam’da!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, resmi temaslarda bulunmak üzere Suriye’nin başkenti Şam’a geldi.

Dolar ve Euro bugün ne kadar oldu? 22 Mayıs 2025 Perşembe döviz fiyatları

22 Mayıs 2025 Perşembe günü dolar ve Euro’nun güncel fiyatları belli oldu. Peki, dolar bugün ne kadar? Euro kaç TL? İşte güncel döviz kurları…