Uzmanından ‘güneş yanıkları yıllar sonra da deri kanserine neden olabiliyor’ uyarısı

Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz, tatil sırasında güneş yanıklarının ciddi sağlık riskleri taşıdığı konusunda uyarılarda bulundu. Yılmaz, güneş yanıklarının ardından sırtta oluşan lekelerin düzenli olarak kontrol edilmesinin önemini vurguladı.

GÜNEŞIN FAYDALARI VE RİSKLERİ

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Yılmaz, güneşin yaşam için önemli olduğunu ancak cilt kanseri, kırışıklık ve erken yaşlanma gibi olumsuz etkilere de neden olabileceğine dikkat çekti.

CİLDE VERİLEN ZARARLARIN UZUN VADEDE ETKİLERİ

Güneşin zararlı etkilerinin bebeklikten itibaren ciltte birikmeye başladığını belirten Yılmaz, “Küçük yaşlarda alınan güneş ışınlarının bile ilerleyen yıllarda ciddi sorunlara yol açabileceğini” söyledi.

GÜNEŞTEN KORUNMA YOLLARI

Prof. Dr. Yılmaz, özellikle 10.00-16.00 saatleri arasında güneş ışınlarından korunmanın önemli olduğunu belirtirken güneş koruyucu kremler, şapka, uzun kollu kıyafet ve şemsiye kullanımının gerekliliğine değindi.

D VİTAMİNİ İÇİN DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Toplumda yaygın olan “D vitamini açısından güneşe maruz kalma gerekliliği” hakkında konuşan Yılmaz, kısa süreli güneş ışığı temasının yeterli olduğunu vurgulayarak, gereğinden fazla güneşin zararlı etkilerine karşı uyardı.

EUROMELANOM PROJESİ İLE FARKINDALIĞIN ARTTIRILMASI

Avrupa genelinde yürütülen Euromelanom Projesi’ne değinen Yılmaz, bu projenin güneşin cilde olan etkilerini net bir şekilde gösteren görseller içerdiğini belirtti.

KISA TATİLLERDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Özellikle kısa tatillerde hızlı bronzlaşma çabasının ciddi güneş yanıklarına yol açabileceğini söyleyen Yılmaz, “Bronzlaşma çabası sonucunda görülen ciddi yanıkların sıkça karşılaşılan durumlar olduğunu” belirtti.

CİLTTEKİ HASARLARIN TAKİBİ ÖNEMLİ

Ciltte meydana gelen güneş yanıklarının uzun vadede etkili olabileceğini vurgulayan Yılmaz, şiddetli yanıklardan sonra oluşan lekelerin mutlaka bir uzman tarafından takip edilmesi gerektiğini hatırlattı.

MELANOM RİSKİNE KARŞI ÖNLEM ALINMALI

Yılmaz, güneş yanıklarının ardından gelişebilecek en tehlikeli cilt kanseri olan melanoma dikkat çekerek, yayılma hızı ve ölüm riskinin yüksek olduğuna işaret etti.

LEKELERİN TAKİBİ HAYAT KURTARABİLİR

Özellikle genç yaşlarda güneş yanığı geçiren bireylerin ilerleyen dönemlerde dikkatli olmalarının önemine değinen Yılmaz, “Eğer lekeler mevcutsa düzenli olarak kontrol edilmeli ve herhangi bir değişiklik fark edildiğinde uzmana başvurulmalıdır” dedi.

Related Posts

Yemeden önce dikkat: Renkli dondurmaların görünmeyen tehlikesi

Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cihangir Akgün, hazır dondurmalarda kullanılan katkı maddelerinin çocuklarda dikkat eksikliği, hiperaktivite ve davranış problemlerini tetikleyebileceği konusunda uyardı.

Gençlik masalları ve gerçekler: Hangisi sizi yaşlandırıyor?

Uzun yaşamın sırrı genlerde mi saklı, alışkanlıklarda mı? Kolajen, detoks, antioksidanlar Bilim ne diyor, pazarlama ne satıyor? Geroprotektif moleküllerden genetik testlere, anti-aging kürlerinden biyolojik yaş hesaplarına kadar tüm gençlik vaatlerini bilimsel süzgeçten geçirdik.

Dr. Savan Günay Evinde Ölü Bulundu!

Dr. Savan Günay evinde ölü bulunurken, şüpheli ölümü sosyal medyada tartışılıyor. Kanser üzerine çok fazla çalışması olan Günay, kanserin nedenlerini çözdüğünü açıklamıştı 

İnsanlar için ölümcül risk oluşturuyor: Kedi sahipleri dikkat!

Bavyera’da kaydedilen ilk ölüm, kedi sahipleri için alarm veriyor: Avrupa sivri faresinin doğal rezervuar olduğu Borna Hastalığı Virüsü 1’in (BoDV-1) yol açtığı beyin iltihabı, evcil dostlarımızın avlanma içgüdüsüyle enfekte kemirgenleri taşırken sahibine ölümcül bir tehdit oluşturuyor.

Evli-bekar ayrımına bir tepki daha: ‘Tıp etiği ile uyuşmaz’

Türkiye Psikiyatri Derneği ve Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği kadın doğum randevularında evli-bekar ayrımı yapılmasına tepki gösterdi.

Alerjiniz artık daha geç başlıyorsa nedeni bu olabilir!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Emine Özsarı, iklim değişikliğinin etkisiyle polen mevsiminin mayıs-haziran aylarına kaydığını belirtti. Doç. Dr. Özsarı, alerji ilaçlarının düzenli kullanımının önemli olduğunu ve bağımlılık yapmadığını vurguladı.