Zenginlere yeni vergi gündemde: Yeni tasarı Senato’da tartışılıyor

Fransa’nın Zenginlere Yönelik Yeni Vergi Tasarısı Tartışma Yarattı

Fransa’da zenginlerin vergilendirilmesi konusundaki tartışmalar, ekonomist Gabriel Zucman’ın öncülüğünde yeni bir vergi tasarısı ile tekrar gündeme geldi. Senato’da görüşülen bu tasarı, devlete yıllık 15 ila 25 milyar dolar arasında ek gelir sağlayabilir ve Başbakan François Bayrou’nun 2026 bütçesi için belirlediği hedefin yarısını karşılayabilir.

Kimler Hedefleniyor?

Zucman vergisi, en az 100 milyon dolarlık varlığa sahip hanehalklarını hedefliyor. Tahmini 1,800 haneyi etkileyecek olan bu vergi, likit varlıkların yanı sıra hisse senetleri, mülkler, lüks mallar ve yıllık geliri de kapsayacak şekilde en az yüzde 2’lik ek bir vergi uygulayacak.

Economist Gabriel Zucman’a göre, vergi, düşük gelirli bireylerin orantısız bir şekilde yüksek vergi ödediği mevcut sistemi düzeltmeyi amaçlıyor. Zucman’a göre, düşük gelirli bireyler gelirlerinin büyük bir kısmını vergilere harcarken, zengin bireyler daha az vergi ödüyorlar.

Yasal Süreç ve Gelecek

Yeşiller milletvekilleri tarafından meclise sunulan ve lehte oy kullanılarak kabul edilen vergi tasarısının Senato’dan geçme olasılığı düşük görünüyor. Senato, genellikle sağ kanat senatörlerden oluşuyor ve bu senatörlerin tasarıya karşı çıkması bekleniyor.

Fransa, zenginler için genel bir servet vergisi olan “Dayanışma Servet Vergisi” ISF’ye sahipti, ancak bu vergi 2017’de emlak servet vergisiyle değiştirildi. Solcu ittifakın 2024 seçim manifestosunda servet vergisinin geri getirilmesi önerilse de, tasarının karşı çıkılan bir yapıya sahip olabileceği belirtiliyor.

Ekonomistlerin Görüşleri ve Endişeleri

Zucman vergisini destekleyen ekonomistler olduğu gibi, verginin zenginlerin ülkeyi terk etmesine neden olabileceğini düşünenler de var. Fransa Merkez Bankası Başkanı François Villeroy de Galhau, vergi uygulamasının yaratabileceği olası etkilere dair endişelerini dile getiriyor.

Zucman ise sosyal medyada verginin şirketleri etkilemeyeceğini ve ülkenin yabancı yatırımcılar için çekiciliğini değiştirmeyeceğini savunuyor. Ancak, tasarının zor bir yasal süreçten geçeceği ve uygulamada zorluklarla karşılaşabileceği belirtiliyor.

Related Posts

Eski AB Yüksek Temsilcisi Borrell’den “ABD paralı askerleri 550 Gazzeliyi öldürdü” paylaşımı

Eski AB Yüksek Temsilcisi Borrell’den “ABD paralı askerleri 550 Gazzeliyi öldürdü” paylaşımı

Öğrencisini 50 kez istismar etti: Kocası mahkemede savundu

ABD’de 30 yaşındaki öğretmen Christina Formella, 15 yaşındaki öğrencisine yönelik iki yıl süren ilişki boyunca cinsel istismarla ilgili 50’den fazla suçlamayla yargılanıyor. Kocası ise ilginç bir gerekçeyle eşini savunuyor…

ABD: Eğer Gazze’de ateşkes olursa, açıkçası herkesin kabul ettiği unsurlar olacak

ABD: Eğer Gazze’de ateşkes olursa, açıkçası herkesin kabul ettiği unsurlar olacak

Türkiye’de ‘şap’ alarmı! Kırmızı ette tehlike var mı? Bakan açıkladı

Türkiye’de şap hastalığına karşı alaram durumuna geçilirken, tüm ülkede hayvan pazarlarının kapatılmasına karar verilmişti. Tarım ve Orman Bakanlığı konuya ilişkin yeni bir açıklama yaptı. Bakanlığın açıklamasında, şap hastalığının insanlara bulaşan bir hastalık olmadığı kaydedildi.

Mahmut Tanal barikatları yıktı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutukluluğunun 100. gününde Saraçhane’de düzenlenen protesto mitinginde polis ile vatandaşlar arasında gerginlik yaşandı. CHP milletvekili Mahmut Tanal gösteriler sırasında yetkili polis aradı. Bulamayınca barikatları açtı.

En fazla Türkler sınır dışı ediliyor

Almanya’ya iltica etmek isteyen Türkler aylarca kamplarda süründürülüyor. Mahkemeye bile çıkarılmadan ellerine kağıt ceplerine de 1000 Euro verilerek Türkiye geri gönderiliyorlar.