Ani değişen sıcaklıklar üreticiyi çaresiz bıraktı, hasar büyük: Buğdayda zarar

2025 yılı, tarımda “Afet Yılı” ilan edilmiş olsa da üreticiler için zorlu bir süreç olmaya devam ediyor. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde yaşanan kuraklık ve zirai don etkilerini göstermeye devam ederken, şimdi tarım arazileri sağanak yağış ve doluyla mücadele etmek zorunda kaldı.

Adana’da son günlerde etkili olan yağışlar, Yüreğir, Ceyhan ve Yumurtalık ilçelerini vurarak mısır, buğday, salatalık, narenciye ve birçok tarım ürününün zarar görmesine neden oldu. Ayrıca temizlenmemiş drenajlar nedeniyle birçok tarla su altında kaldı. Tarım uzmanları, Adana’da buğdayın en çok zarar gören ürün olduğunu vurguluyor.

Geçen yıl dönüm başına ortalama 500-600 kilogram verim alınan buğdayda bu yıl yaklaşık 330 bin ton rekolte hedefleniyordu. Doğal afetin bölgede ürün rekoltesi ve kalitesinde düşüşe neden olabileceği belirtiliyor. Çiftçiler, ekonomik kaygı içinde destek bekliyor ve yeni üretim sürecine hazırlanıyor.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ahencan Tayakısı, Adana’daki hasarın özellikle buğday üzerinde yoğunlaştığını belirtiyor.

BİÇERDÖVER HASADA GİREMEDİ

Hasat döneminin devam ettiğine dikkat çeken Tayakısı, “Hiçbir biçerdöver tarlaya giremedi. Hem hasat zamanı gecikecek hem de ürün kalitesi olumsuz etkilenecek” diyor. Tayakısı, bölgede yaşanan zararların mazot ve gübre desteğiyle telafi edilemeyeceğini belirtiyor ve çiftçilerin yaşadığı zorlukları aktarıyor.

‘POLİTİKALAR YETERSİZ’

Çukurova Üniversitesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Burak Öztornacı, tarımın doğası gereği riskli olduğunu vurgulayarak, tarım politikalarının amacının bu riskleri en aza indirmek olduğunu belirtiyor. Son yıllarda Türkiye’de uygulanan tarım politikalarının üretici ve tüketiciyi yeterince korumadığını ifade eden Öztornacı, “Tarım sürecinin büyük şirketlerin kontrolüne girmesi, küçük üretici ve tüketiciler için daha hassas hale getiriyor. Çıkış yolu, üretici ve tüketiciyi koruyan politikaların benimsenmesidir” diyor.

Related Posts

Rekabet Kurulu’ndan Google’ın PMAX kampanyasına soruşturma!

Rekabet Kurulu, Google’ın Performance Max (PMAX) kampanyası hakkında soruşturma açılmasına karar verdi.

Akaryakıt fiyatlarına bir zam daha geliyor: Benzine 1.51 TL, motorine 3.30 TL zam bekleniyor

İsrail-İran geriliminin tırmanmasıyla Brent petrolün varil fiyatı 79 dolara yaklaşırken, bu artış akaryakıt zamlarını da beraberinde getirdi. Enerji piyasalarındaki hareketlilik nedeniyle 21 Haziran Cumartesi’nden itibaren benzine litre başına 1.51 TL, motorine ise 3.30 TL zam yapılması bekleniyor.

Avrupa borsaları negatif seyrediyor -19 Haziran 2025

Avrupa borsaları ABD’nin Orta Doğu’daki gerilime dahil olup olmayacağına yönelik belirsizliklerle negatif seyir izlerken, İngiltere Merkez Bankasının (BoE) bugün açıklayacağı faiz kararı yatırımcıların odağına yerleşti.

Merkez Bankası’ndan bir elektronik para kuruluşuna faaliyet izni

Merkez Bankası, 1000 Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para AŞ’ye elektronik para kuruluşu olarak hizmet vermesi için faaliyet izni verdi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan ‘vergi affı’ açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan ‘vergi affı’ açıklaması

Baykar ile Leonardo ortaklığıyla ilgili Bakan Kacır’dan açıklama

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Baykar ile İtalya’nın önde gelen havacılık ve savunma sanayisi şirketi Leonardo arasında kurulan ortaklığın, iki ülkenin geleceğine katkı sağlayacağını bildirdi.