Asya Kalkınma Bankası Türkiye’de faaliyete başlayacak

Türkiye, AKB’de Yeni “Bölgesel Üye” Statüsüne Geçti

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin 1991 yılından beri üyesi olduğu Asya Kalkınma Bankası’nda (AKB) alınan Guvernörler Kurulu kararıyla 12 Aralık 2024 tarihinde “bölge dışı üye” statüsünden “bölgesel üye” statüsüne terfi ettiği belirtildi.

Bankanın 59 yıllık tarihinde bir ilk olan bu statü değişikliğinin, Türkiye’nin yoğun çabaları sonucunda gerçekleştiği vurgulanan açıklamada, “Bu süreç, üye ülkelerle güçlü diyaloglar kurulması ve ekonomi programına duyulan güven sayesinde kısa sürede geniş destekle başarıyla tamamlanmıştır. Bu karar doğrultusunda AKB, ülkemizdeki faaliyetlerine başlayacaktır. Bu sayede kamu ve özel sektörümüz; altyapı, çevre, eğitim, finans ve enerji gibi çeşitli sektörlerde bankanın uzun vadeli ve avantajlı finansman imkanlarından faydalanacaktır.” denildi.

AKB Heyeti Türkiye’yi Ziyaret Etti

Açıklamada, AKB yetkililerinden oluşan heyetin, Türkiye’deki faaliyetlerini belirlemek amacıyla kamu ve özel sektör temsilcileriyle görüşmek üzere ülkemizi ziyaret ettiği belirtildi.

Heyetin ayrıca bugün Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile bir araya geldiği ifade edildi. “Görüşmede, Sayın Bakanımız tarafından Orta Vadeli Program kapsamında ülkemizin sektörel öncelikleri ve izlenen politikalar hakkında bilgi paylaşılmış, heyet tarafından ise AKB’nin ülkemize yönelik gelecekteki çalışma programının genel çerçevesi sunulmuştur. Bakanlığımızın çok taraflı kalkınma bankaları ile kurduğu güçlü ilişkiler ve etkin proje finansmanı yönetimi sayesinde, ülkemiz, tercih edilen bir kalkınma ortağı olmuş, bu kuruluşlardaki aktif portföy büyüklüğümüz 35 milyar dolara ulaşmıştır. Bu başarı, ekonomi programımıza duyulan güvenin önemli bir göstergesidir.” şeklinde açıklamalara yer verildi.

Öte yandan, Bakanlıktan edinilen bilgilere göre, AKB merkezi Manila’da bulunan 69 üyeli bir uluslararası finansal kuruluş şeklinde faaliyet göstermektedir. Bankanın toplam kayıtlı sermayesi 142,7 milyar dolar iken, ödenmiş sermayesi 7,1 milyar dolardır. Türkiye’nin bankadaki kayıtlı sermayesi ise 480,7 milyon dolar seviyesinde olup, bu sermaye yüzde 0,56 oy gücüne denk gelmektedir.

Related Posts

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek: İkinci çeyrekte sanayide güçlü bir yıllık büyüme bekliyoruz

Bakan Şimşek: İkinci çeyrekte sanayide güçlü bir yıllık büyüme bekliyoruz

Borsa güne yükselişle başladı

Borsa güne yükselişle başladı

Suriye Cumhurbaşkanı Şara, SDG lideri Abdi ile ABD Büyükelçisi Barrack’ın da katıldığı bir toplantıda bir araya geldi

Suriye Cumhurbaşkanı Şara, SDG lideri Abdi ile ABD Büyükelçisi Barrack’ın da katıldığı bir toplantıda bir araya geldi

Bir bira grubuna daha zam geldi! Fiyatlar el yakıyor

TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerinin ardından ÖTV artışıyla birlikte alkol ürünlerine yeni zamlar geldi. TBYD Başkanı Erol Dündar, Tuborg grubuna yapılan son zamları duyurdu. 50 cl bir şişe biranın fiyatı 95 TL’ye çıktı.

Moğolistan’da yıllık enflasyon geriledi

Moğolistan Ulusal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, Haziran ayında enflasyon oranı bir önceki ay olan yüzde 8,3’ten yüzde 8,2’ye düştü. Bu yavaşlamada, alkollü içecekler ve tütün (yüzde 3,7), konut ve kamu hizmetleri (yüzde 21), ev eşyaları ve …