AYM, Abdullah Öcalan’a yazılan mektubun engellenmesini hak ihlali saydı

Burhaniye T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda, “devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya çalışmak” suçundan hükümlü bulunan Ali İhsan Dost, 4 Mart 2020’de, terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan’a mektup göndermek istedi.

İnfaz kurumu, mektubun, “örgütsel nitelikte haberleşme ve fikir alışverişi içerdiği” gerekçesiyle alıkonulmasına karar verdi. Mektubun, Orta Doğu’da yaşanan olaylara, nevruz kutlamalarına ve dini konulara ilişkin değerlendirmeler içerdiği tespiti yapıldı.

‘SAKINCALI HUSUS YOK, HAL, HATIR SORDUM’

ANKA’nın haberine göre Ali İhsan Dost ise mektupta sakıncalı bir hususun bulunmadığını, “Abdullah Öcalan’a hal ve hatırını sorduğunu” belirterek Burhaniye İnfaz Hakimliğine şikayette bulundu. İnfaz Hakimliği, 30 Mart 2020’de İnfaz Kurumu kararının usule ve kanuna uygun olduğu gerekçesiyle şikayetin reddine karar verdi.

Dost da bu karara karşı Burhaniye Ağır Ceza Mahkemesine itirazda bulundu. Burhaniye Ağır Ceza Mahkemesi, kararın usule ve kanuna uygun olduğu gerekçesiyle 4 Haziran 2020 tarihinde itirazın reddine karar verdi.

AYM, ‘HAK İHLALİ’ DEDİ

İtirazlarından sonuç alamayan Ali İhsan Dost, “haberleşme hürriyetinin ihlal edildiği” iddiasıyla AYM’ye bireysel başvuruda bulundu.

Yüksek Mahkeme, başvurucunun, Anayasa’nın 22. maddesinde güvence altına alınan haberleşme hürriyetinin ihlal edildiğine hükmetti. Kararın bir örneğinin haberleşme hürriyetinin ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere Burhaniye İnfaz Hakimliğine gönderilmesine karar verildi.

İHLAL KARARININ GEREKÇESİNDEN…

Yüksek Mahkeme’nin gerekçeli kararı şöyle:

“Mahpusların mektuplarının denetlenmesi ve alıkonulması suretiyle haberleşme hürriyetine yapılan müdahalelerin kanuniliği, meşru amacı, demokratik toplum düzeninin gereklerine uygunluğu ve ölçülülüğünün denetiminde gözetilmesi gereken genel ilkeler Anayasa Mahkemesince birçok kararda ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Somut olayda, göndermek istediği mektubun alıkonulması nedeniyle başvurucunun haberleşme hürriyetine yapılan müdahalenin kanuni dayanağının ve meşru amacının bulunduğu konusunda herhangi bir tereddüt bulunmamaktadır.

Bakılmakta olan başvuruda, başvurucunun göndermek istediği mektup sakıncalı görülerek alıkonulmuştur. Bununla beraber disiplin kurulunun ve yargı mercilerinin kararlarında, mektubun neden sakıncalı olduğunun mektubun içerikleriyle ilişkilendirilerek gerekçelendirmediği görülmüştür. Ayrıca mektubun 13 Aralık 2004 tarihli ve 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un 68. maddesinde yer verilen sebeplerden en az birini içerdiğinin somut olarak ortaya konulamadığı, kısmen çizilerek gönderilmesinin mümkün olup olmadığının tartışılmadığı anlaşılmaktadır. Bu nedenle haberleşme hürriyetine yapılan müdahalenin demokratik bir toplumda gerekli olmadığı kanaatine varılmıştır. Açıklanan gerekçelerle, haberleşme hürriyetinin ihlal edildiğine karar verilmesi gerekir.”

(ANKA HABER AJANSI)

Related Posts

Eber Gölü’nün geçici ev sahipleri: Allı turnalar

Türkiye’nin en büyük göllerinden birisi olan Eber Gölü bir çok canlı türüne ev sahipliği yaptığı gibi aynı zamanda göçmen kuşların da geçici evleri oluyor. ‘Allı turna’ olarak da bilinen flamingolar her yıl olduğu gibi bu yıl da Bolvadin ilçesindeki …

MHP’den süreçle ilgili “provokasyon” çıkışı: Kışkırtıcı ajanlar, doğacak yasal sonuçlara katlanır

MHP’den süreçle ilgili “provokasyon” çıkışı: Kışkırtıcı ajanlar, doğacak yasal sonuçlara katlanır

Yeni rapor şoke etti: Terör örgütleri yapay zeka ile büyüyor

Terörle mücadele kurumları, dijital araçların radikal örgütlerce kullanılmasını yıllardır engellemeye çalışıyor. Ancak bu çaba, her yeni teknolojide daha da zorlaşıyor. Son dönemde özellikle IŞİD ve benzeri oluşumlar, yapay zekayı propaganda yayma …

CHP’de istifa: Meclis üyeleri partiden ayrıldı

Bayrampaşa Belediyesi’ndeki CHP’li meclis üyeleri Sadi Teker ve Ali Karahasanoğlu, partilerinden istifa etti.

Grok’un uygunsuz paylaşımları Polonya’da X’in kapatılması ihtimalini gündeme getirdi

X’in yapay zeka motoru Grok’un uygunsuz paylaşımları Polonya’nın gündemine oturdu. Polonya hükümeti, ifade özgürlüğü kavramının yapay zeka aracı için geçerli olmadığını belirterek, X’in kapatılabileceğini bildirdi.

Erdoğan’dan, Bahçeli’nin ‘İBB duruşmaları TRT’de yayınlasın’ çağrısına yeşil ışık: ‘Gayet güzel bir takdirdir, hayırlı olur’

Son dakika haberi… AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki gün ‘İBB duruşmaları TRT’de yayınlasın’ önerisinde bulunan MHP lideri Devlet Bahçeli’ye destek verdi. Erdoğan, “Gayet güzel bir takdirdir, hayırlı olur” dedi.