Çok önemli ama hep yanlış biliniyor! Sebebi ancak 80’li yıllarda keşfedilebildi… ‘Bu konuda yeterince konuşmuyoruz’

“`html

Bağırsak Sağlığı Hakkındaki Şehir Efsaneleri

Birçok insan için bağırsaklar, içeride ne olduğunu tam olarak anlayamadığımız bir kara kutu gibidir. Besinler bir taraftan girerken, atık maddeler diğer taraftan çıkıyor. Fakat bu süreçte neler yaşandığı üzerine fazla konuşmuyoruz.

Miami Üniversitesi Miller Tıp Okulu’nda gastroenterolog olarak görev yapan Dr. Morgan Sendzischew Shane, “Bağırsak sağlığını yeterince ön planda tutmuyoruz. Sindirim sorunları, gaz ya da tuvalete çıkma alışkanlıkları gibi konular, tartışmaktan kaçındığımız ve tabu haline gelmiş meseleler” diyor.

Dr. Shane, insanların bağırsak sağlığı ile ilgili sorunları doktorlarıyla bile tartışmaktan çekindiğini ifade ediyor. Bu durum, yanlış bilgilere ve şehir efsanelerine zemin hazırlıyor.

The New York Times, ABD’nin önemli gastroenteroloji ve mikrobiyom uzmanlarına bağlı sağlıklı bağırsaklar konusunda “Artık yeter” dedikleri efsaneleri aktardı. İşte uzmanlardan aldığımız bazı bilgiler…

Efsane 1: Her Gün Tuvalete Çıkmalısınız

California Üniversitesi’nde görevli gastroenterolog Dr. Folasade P. May, “Birçok insan her gün tuvalete çıkmamanın bir sorun olduğunu düşünerek endişeye kapılıyor” diyor.

Ancak, günde üç kez tuvalete çıkmak normal sayılırken, bu sayının haftada üçe kadar düşmesi de kabul edilebilir. Dr. May, asıl önemli olanın bağırsak hareketlerinin düzenliliği, dışkının kıvamı ve tuvalet sırasında hissedilen rahatsızlık düzeyi olduğunu hatırlatıyor.

Eğer tuvalete çıkarken sürekli zorluk yaşıyorsanız, ağrı hissediyorsanız ya da bağırsaklarınızı tam olarak boşaltamıyorsanız, bir doktora danışmanız önemli. Özellikle dışkınızda kan varsa, bağırsak hareketlerinizde ani değişiklikler yaşıyorsanız veya bakılamayacak kadar kilo kaybı varsa, bunlar daha ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir.

Efsane 2: Eliminasyon Diyetleri Bağırsak Sağlığını İyileştirir

New York Gastroenteroloji Birliği’nden diyetisyen Tamara Duker Freuman, “Kabızlık ya da şişkinlik yaşayan hastalarım, genellikle yiyecek gruplarını kesmenin bağırsaklarını iyileştireceğine inanıyorlar” diyor.

Freuman, ancak belirtilen gıdaların inflamatuar etkileri olmadığını ifade ediyor. “Eliminasyon diyetleri, aslında bağırsak sağlığını olumsuz etkileyebilir. Lif açısından zengin bir diyet, bağırsak sağlığını desteklemek için daha faydalıdır” şeklinde ekliyor.

Sürekli bağırsak sorunları yaşıyorsanız, bir uzmandan yardım almanız önerilir. Örneğin, gerçek bir çölyak hastalığınız varsa gluten alımını durdurmalısınız; fakat bu tüm tahıllarınızı diyetinizden çıkarmanız gerektiği anlamına gelmez.

Efsane 3: Gıda Hassasiyetleri Kolayca Teşhis Edilir

Birçok test, gıda hassasiyetlerinin birkaç damla kan veya saçla saptanabileceğini iddia ediyor. Ancak UCLA Sağlık Merkezi’nden diyetisyen Kate Mintz, “Bu testler genellikle çok güvenilir değil” diyor.

Mintz, gıda hassasiyeti testi sonucu genellikle birçok gıda maddesinden kaçınmanız gerektiği söyleniyor ve bu durumun kafa karıştırabileceğine dikkat çekiyor. “Bu nedenle, belirtiler üzerinde durarak bir diyetisyen ile çalışmanın daha sağlıklı olacağını düşünüyorum,” diyor.

Efsane 4: Stres Ülsere Yol Açar

Geçmişte ülselerin, stres ya da baharatlı yiyeceklerden kaynaklandığına inanılıyordu. Ancak Michigan Üniversitesi’nden Dr. William D. Chey, bunun yanlış olduğunu gösterdi. Helicobacter pylori bakterisi birçok ülsere neden olmakta ve tedavi edilmediğinde tekrarlama riskini artırmaktadır.

Efsane 5: Detoks Programları Bağırsakları İyileştirir

Son zamanlarda popülerleşen detoks içeceklerinin “sindirimi kolaylaştırdığı” düşünülüyor. Ancak Dr. Shane, “Bu içeceklerin bazıları yüksek miktarda şeker içerebilir ve sıvıları tüketmek, bağırsak sağlığında faydalı liflerden mahrum kalmanıza neden olabilir” diyor.

Efsane 6: Kolorektal Kanser Yaşlılarda Görülür

Dr. May, geçmişte kolorektal kanserin yaşlılara özgü bir hastalık olduğu öğretilirken, günümüzde gençlerde de artış gösterdiğini belirtiyor. Erken evrede belirti vermemesi nedeniyle dikkatli olunması gerekmekte.

Efsane 7: Kuruyemişler ve Patlamış Mısır Divertikülite Neden Olur

Dr. Nitin K. Ahuja, “Divertikülit hastalarının kuruyemiş ya da patlamış mısır tüketiminden kaçınmaları gerektiği düşüncesinin doğru olmadığını” vurguluyor. Aksine, bu gıdaların lif içermesi nedeniyle divertikülit riskini azaltma potansiyeline sahip olduğunu belirtiyor.

Efsane 8: Lektin İçeren Besinler Bağırsak Sızıntısına Neden Olur

Dr. Justin Sonnenburg, baklagillerin lektin içerdiği için zarar verici olabileceği düşüncesinin yanlış olduğunu belirtiyor. Pişirme sürecinde lektinlerin büyük kısmı kaybolmakta.

Efsane 9: Huzursuz Bağırsak Sendromu Tamamen Psikolojik

Dr. Baha Moshiree, huzursuz bağırsak sendromunun bedensel bir rahatsızlık olduğunu vurguluyor. “Bu sendromun psikolojik yönleri olsa da, altta yatan gerçek semptomları yok saymak doğru değil” diyor.

Efsane 10: Herkes Probiyotik Almalıdır

Dr. Brian Lucy, bazı kişilerin probiyotiklerin faydasını görebileceğini ancak çoğu insanın bu takviyelere ihtiyaç duyduğuna dair yeterli bilimsel kanıt olmadığını açıkladı. “Bağırsak sağlığı için en iyi yol, dengeli bir beslenme ve doğal probiyotik kaynaklarına yönelmektir” diyor.

“`

Bu yapı, haberin özgün içeriğini SEO kurallarına uygun ve okuyucu dostu bir dille sunmaktadır. Anahtar kelimeleri dengeli bir şekilde içermekte ve okuyucular için bilgilendirici niteliğini korumaktadır.

Related Posts

Nevşin Mengü’den saldırıya uğrayan Özgür Özel’e olay benzetme

CHP’ye yakınlığıyla bilinen gazeteci Nevşin mengü, Sırrı Süreyya Önder’in Atatürk Kültür Merkezi’ndeki anma törenine katılan CHP lideri Özgür Özel’in çıkışta fiziksel saldırıya uğraması hakkında konuştu. YouTube kanalı üzerinden yaptığı canlı yayında Özgür Özel’e olay göndermelerde bulundu. Mengü Özgür Özel için “Öyle ‘Düdü Mehmet’ gibi ortada gezersen alay konusu olursun.” dedi. Yine CHP’ye yakınlığıyla bilinen gazetecilerden Yılmaz Özdil de, Özgür Özel’e saldırıdan dolayı ‘armut’ benzetmesi yapmıştı.

Öztürkmen: ‘İşte Adalet Bakanlığı’ndaki rezaletin belgesi’

CHP’li Öztürkmen, Adalet Bakanlığı’nın mülakat mağduru hâkim adayları ve adliye personellerinin açtığı davalarda 65 kez mahkum edildiğini açıkladı. Öztürkmen, mülakat sisteminin haksız ve hukuksuz olduğunun mahkeme kararlarıyla tescillendiğini, ancak buna rağmen mağduriyetlerin devam ettiğini belirtti.

Yer: Kartal… Fuhuş pazarlığı yaptıkları kadına hayatının şokunu yaşattılar

Kartal’da bir grup erkek, fuhuş pazarlığı için araçla yanına yaklaştıkları kadınlara yangın tüpü sıkıp, eğlendi. Kayda aldıkları anları da sosyal medyada paylaştı.

6.2’nin ardından İstanbul’daki deprem polemiğine İTÜ de karıştı!

İstanbul’daki 6,2’lik depremin ardından İstanbul Teknik Üniversitesi akademisyenlerince hazırlanan ön raporda, enerjinin sadece yüzde 12’sinin boşaldığı kaydedilirken; Marmara için sıkça anılan 7,8 büyüklüğündeki deprem senaryosunun korku yaratmak amacıyla değil, gerçek mühendislik hesabıyla ortaya konulduğu belirtildi.

Sarıyer’in ardından Gaziosmanpaşa’da da yol çöktü!

İstanbul Gaziosmanpaşa’da yürütülen inşaat çalışmaları sırasında yol çöktü. Çöken yol nedeniyle doğalgaz borusu zarar gördü, gaz akışı kesilerek güvenlik önlemleri alındı.

Hindistan Pakistan savaşını 6 yıl önce satır satır yazmışlar: ‘Nükleer kış Türkiye’yi doğrudan etkiler’

Güney Asya’da gerilim, küresel bir felaketin kıyısına dayandı. Hindistan ile Pakistan arasında haftalardır tırmanan çatışmalar, sınır ötesi füze saldırılarıyla sıcak savaşa dönüştü. Dünya nefesini tutarken, en büyük korku ise nükleer silahların devreye girmesi. İki ülkenin toplamda 300’e yakın nükleer başlığa sahip olduğu bilinirken, olası bir nükleer saldırı sadece bölgeyi değil, iklimi, tarımı ve güvenliğiyle Türkiye dahil tüm dünyayı etkileyebilir.