Gökyüzünde yeni bir yabancı! Bu seferki daha hızlı…

Güneş Sistemi’ne Yeni Bir Ziyaretçi: A11pl3Z

2017 ve 2019’da keşfedilen yıldızlararası cisimlerin ardından, şimdi üçüncü bir ziyaretçi Güneş Sistemi’ne adım atıyor. ESA (Avrupa Uzay Ajansı), şu anda “A11pl3Z” olarak bilinen bu gök cisminin yıldızlararası kökenli olabileceğini duyurdu. Merakla beklenen bu olay Dünya için herhangi bir tehdit oluşturmuyor.

A11pl3Z adı verilen bu cisim, şu anda Güneş Sistemi içinde hareket ediyor. ESA’nın Gezegen Savunma Bölümü Başkanı Richard Moissl’e göre, bu cisim, Dünya’ya oldukça yaklaşacak olsa da Mars yörüngesine girmeyecek kadar uzakta. Yani tehlike oluşturmuyor, ancak ilgimizi çekecek kadar da yakın!

10 KM Boyutundaki Gök Cismi

Bilim insanları, bu gök cisminin yaklaşık 10 ila 20 kilometre genişliğinde olduğunu tahmin ediyor. Tam boyutu hala net değil, ancak küçük bir asteroit büyüklüğünde olduğu düşünülüyor. Ekim ayında parlaklaşarak Güneş’e yaklaşacak ve amatör teleskoplarla bile gözlemlenebilecek bir konuma gelecek.

3. Ziyaretçi Yıldızlararası Cisim Olabilir

Eğer bu cismin Güneş Sistemi dışından geldiği doğrulanırsa, bugüne kadar keşfedilen üçüncü yıldızlararası gök cismi olacak. İlki ‘Oumuamua’ olarak adlandırılan cisimdi, ikincisi ise Borisov kuyruklu yıldızıydı. Moissl, “Henüz kesin bir bilgi olmamakla birlikte, aksi sürpriz olurdu” diyor.

İngiltere’deki Central Lancashire Üniversitesi’nden gökbilimci Mark Norris’e göre, A11pl3Z, önceki iki yıldızlararası cisimden “önemli ölçüde daha hızlı” hareket ediyor. Bu durum, onun galaksiler arası bir yolculuğa çıkabileceği konusunda daha fazla gizem oluşturuyor.

Yıldızlararası cisimler, Güneş Sistemi dışındaki yaşam belirtilerini taşıyor olabilir. Bu cisimlerde amino asit gibi moleküller bulunması, evrende başka yerlerde de yaşam olabileceği konusunda ipuçları sunabilir. Ne yazık ki, A11pl3Z, muhtemelen gözlem dışında kalacak kadar uzak konumda olacak.

Related Posts

Ay’da yaşam umudu: Toprağı “sıkıp” oksijen çıkaracaklar

Bilim insanları, Ay’daki topraktan su çıkarıp bunu oksijen ve kimyasal yakıt üretmek için kullanabilen bir teknoloji geliştirdiklerini açıkladı.

Google’dan acil güvenlik uyarısı: 2 milyar hesap tehlikede

Gmail üzerinden gerçekleştirilen yeni bir siber saldırı yöntemi, yapay zekâ teknolojisinin kötüye kullanılabileceğini bir kez daha gözler önüne serdi. 2 milyardan fazla kullanıcı risk altında.

Vestel Mobilite ve Diebold Nixdorf’tan Elektrikli Araç Şarj Altyapısı İçin Stratejik Ortaklık

Vestel Mobilite, elektrikli araç şarj istasyonlarının servis ve bakımını Diebold Nixdorf ile üstlenerek Avrupa’daki yetkinliğini artırmayı hedefliyor. Yapılan iş birliği, İtalya’daki şarj istasyonlarının etkinliğini ve müşteri memnuniyetini artıracak.

Yağmur Drone’ları durdurabilir mi? İşin uzmanları anlatıyor

Gökyüzünü fetheden drone teknolojisi, tarımdan arama-kurtarmaya, film çekiminden lojistiğe kadar birçok alanda vazgeçilmez bir araç haline geldi. Ancak yağmurlu havalarda drone uçurmak, hem cihazın güvenliği hem de uçuş performansı açısından ciddi …

Binlerce PlayStation 5 tehlikede: Sıvı metal sorununun önü alınamıyor

Oyun dünyasının devlerinden PlayStation 5’in ilk serilerinde kullanılan sıvı metal soğutma sistemi, konsol sahipleri için giderek büyüyen bir problem haline geliyor. Özellikle konsolların dikey konumda kullanılması, sıvı metalin yerçekimi etkisiyle …

Samsung yeni Galaxy Buds Core kablosuz kulaklığını tanıttı

Samsung yeni kablosuz kulaklık modelini tanıttı. Fiyat performans odaklı olarak tanıtılan cihaz, ilk olarak Hindistan’da satışa çıkacak.