Güney Kore, Çinli yapay zeka platformu DeepSeek’in kullanımını yasakladı

Güney Kore’nin Ulusal Veri Koruma Gözlemcisi, “yetkililerin Çinli yapay zeka platformu DeepSeek’in veri toplama uygulamalarıyla ilgili incelemelerini tamamlayana ve iyileştirmeler uygulayana kadar platformun, ‘geçici’ olarak askıya alındığını” açıkladı.

Güney Kore’nin Ulusal Veri Koruma Gözlemcisi, geçtiğimiz ay DeepSeek’ten veri toplama ve yönetim uygulamalarına açıklık getirmesini resmen talep etmiş ancak yanıt alamamışti. Şirketin Seul’de yerel bir temsilci ataması ve komisyonla aktif olarak işbirliği yapması gerekiyordu.

Bunun üzerine Güney Kore Kişisel Bilgileri Koruma Komisyonu, dün DeepSeek’in uygulamalarının yerel uygulama mağazalarından kaldırıldığını ve web hizmetine erişimin 15 Şubat Cumartesi günü saat 18.00’da askıya alındığını belirtti. Güney Kore devlet haber ajansında yer alan haberlere göre bu yasak, Çinli şirketin Güney Kore yasalarına “uyum sağlamak için” değişiklikler yapana kadar yürürlükte kalacak.

DeepSeek uygulaması, daha önce indirmiş olan Güney Koreli kullanıcılar tarafından kullanılmaya devam edilirken, Seul’ün veri gözlemcisi, soruşturmanın nihai sonuçları açıklanana kadar “hizmeti dikkatli kullanmaları” konusunda uyarıda bulundu.

DeepSeek şirketi, ocak ayında, ABD merkezli OpenAI şirketinin yapay zeka platformu olan ChatGPT ile karşılaştırılabilir bir performans sunduğunu iddia ederek, yapay zeka modeli R1’in açık kaynaklı bir versiyonunu yayınladı. Buna göre şirket, R1’in önemli ölçüde daha düşük bir maliyetle geliştirildiğini belirterek, bir “teknoloji silahlanma yarışını” tetikledi.

Abonelik modeliyle gelişmiş özellikler sunan ABD’li rakibinin aksine DeepSeek-R1’e ücretsiz olarak erişilebiliyor. Bu sayede DeepSeek, Apple’ın App Store ve Google Play sıralamalarında üst sıralara yükselirken, web tabanlı hizmetinde aşırı yüklenme nedeniyle zaman zaman kesintiler yaşanıyor.

ABD’de ve dünya çapında çok sayıda devlet kurumu ve işletme, DeepSeek’e erişimi sınırlandırmak için harekete geçerken, İtalya kısa süre önce ülke çapında bu tür bir kısıtlamayı uygulayan ilk ülke olmuştu. (ANKA)

 

Related Posts

Telefonu için ölümden dönen acemi dağcının absürt hikayesi

Deneyimsiz bir dağcı, Fuji Dağı’nda kaybolduktan sonra kurtarıldı. Ancak birkaç gün sonra telefonunu almak için yeniden zirveye çıkmaya çalıştı ve ikinci kez yardım çağrısında bulunmak zorunda kaldı.

One UI 8 ile Samsung telefonlar videoları özetleyebilecek

Samsung, One UI 8 ile cihazlarına yeni bir yapay zeka aracı dahil edecek. Bu araç, videoyu analiz ederek konuşmaları, görselleri ve altyazıları çıkaracak. Daha sonra, çok modlu yapay zeka modelini kullanarak kullanıcıya videonun önemli …

Galaxy S25 Edge’in özellikleri, tanıtım tarihi ve tasarımı ortaya çıktı!

İnce tasarımıyla dikkat çeken Samsung Galaxy S25 Edge için geri sayım başladı. 22 Ocak’taki Galaxy Unpacked etkinliğinde ilk kez görücüye çıkan telefonla ilgili günden güne yeni detaylar geliyor. Son raporlar, modelle ilgili önemli bir gelişmeyi …

Nvidia, RTX 50 serisine ”SUPER” modelleri ekleyecek!

Nvidia, GeForce RTX 50 ekran kartı ailesine yeni “SUPER” modeller eklemek için hazırlık yapıyor. Son bilgilere göre, GeForce RTX 5080 SUPER ve RTX 5070 SUPER modelleri geliştirme aşamasına geldi. RTX 50 serisine ”SUPER” modeller ekleniyor RTX 50 …

Cenazeler tarihinden dramatik bir örnek: Papa Pius XII’nin bedeninin patladığı tören

Roma’da 1958 yılında yaşanan bir cenaze töreni, tahnit uygulamalarının ne kadar hassas bir süreç olduğunu gözler önüne serdi. Papa Pius XII’nin isteğiyle uygulanan yöntem, dramatik sonuçlar doğurdu.

LG, yeni nesil taşınabilir monitörünü tanıttı!

LG, akıllı monitör serisini yeni Smart Monitor Swing modeliyle genişletiyor. Taşınabilir kullanım deneyimini merkeze alan yeni model, küçük tekerleklerle donatılmış özel bir stand üzerinde geliyor. Marka, bu tasarımda daha önce piyasaya sürdüğü …