Kredi düzenlemesi sonrası gözler faiz oranlarına çevrildi! Bankalarda belirgin düşüş ne zaman olur?

Milliyet.com.tr/ÖZEL Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) geçtiğimiz günlerde ihtiyaç kredilerinde limitleri güncelledi. Buna göre 36 ay vadeye kadar 50 bin lira altı ihtiyaç kredisi kullanım limiti 125 bin liraya yükseltildi.

24 ay vadeye kadar ise 50 bin ve 100 bin lira altı kredi kullandırılırken bu oran 125 bin ve 250 bin lira arasına yükseltildi. Yeni kararla 12 ay vadeye kadar olan ihtiyaç kredileri limiti 100 bin liradan 250 bin liraya çıkarıldı.

İHTİYAÇ KREDİSİNDE FAİZLER NE DURUMDA?

Şu anda ihtiyaç kredileri için piyasada faiz oranlarına bakıldığında 125 bin TL 36 vadeli ihtiyaç kredisi kullanılmak istense yüzde 3 civarında faizlerle karşılaşılıyor. 24 ay vadede 250 bin TL ihtiyaç kredisi kullanılmak istense faizler yüzde 3.50 civarında şekilleniyor. 12 ay vade ile 250 bin TL ihtiyaç kredisi çekilmek istense bu durumda faizler yüzde 3.79-3.99’a kadar çıkabiliyor.

Özellikle geçtiğimiz dönemde ihtiyaç kredisi için limitler bir hayli düşük kalmıştı. Peki atılan adım sonrası ilerleyen süreçte kredi limitleri daha da yükselir mi? Konut, taşıt gibi kredilerde de limitler yükselir mi? Vatandaş ne zaman rahat kredi kullanabilecek duruma gelir?

‘EKONOMİDE NORMALLEŞME SÜRECİ BAŞLADI’

Konuyla ilgili tüm merak edilenleri milliyet.com.tr’ye değerlendiren 3. Göz Danışmanlık Kurucusu Hikmet Baydar şu ifadeleri kullandı: “Kredi limitlerinin yükselmesi iki açıdan olumlu diyebiliriz. Bunlardan biri tüketicinin daha rahat hareket etmesini sağlıyor, kredi kartı ile alamayacağı ürünleri alıp vadelendirerek ödeme imkanı getiriyor. Bununla beraber ticari anlamda da kredi kullananlar var, özellikle KOBİ’lere ve küçük firmalara nefes aldıracaktır. Hem ticaret hacmine hem de iç piyasanın durgunluğu atlatmasında faydası olur.

Kredi limitlerinin yükseltilmesi şu anlama geliyor: Ekonomide özellikle talep kısmında normalleşme süreci başladı. 50 bin TL altı ihtiyaç kredisi kullanımının 125 bin TL’ye yükselmesi önemli bir rakam. Piyasa önümüzdeki günlerde bir miktar canlanabilir.

İHTİYAÇ KREDİLERİNDE LİMİTLER DAHA DA ARTAR MI?

Önümüzdeki süreçte ihtiyaç kredilerinde limitlerin daha da yükseltilmesi iç piyasadaki canlılıkla alakalı. İç piyasada talepten kaynaklı enflasyonist baskı görülmezse limitler BDDK tarafından biraz daha artırılabilir. Şimdi alınan kararların etkilerini izleyeceklerdir. ‘İç talep enflasyonist baskı oluşturmuyor’ düşüncesi oluşursa limitler biraz daha artabilir. Belki mart ayından sonra bir daha limit artırımı söz konusu olabilir.

İHTİYAÇ KREDİSİNDE FAİZLER NE ZAMAN GERİLER?

Bankalar kredi faizlerini çok fazla düşürmek istemiyor. Mevduat faizlerini yukarıda tutmaları gerekiyor, aksi halde para fonlara kayabiliyor. Yüksek mevduat maliyeti olduğu sürece bankalar kredi faizlerini aşağı çekmezler. Önümüzdeki süreçte fonların getirisi azalmaya başladıkça, TL ve tahvile dayalı fonlarda getiriler düştüğü zaman mevduat faizleri düşer. Mevduat faizleri düştükçe bu kredilere aşağı yönlü baskı oluşturabilir. Ben kısa vadede kredi faizlerinde büyük düşüş beklemiyorum. İhtiyaç kredilerinde yıllık faizler yüzde 36 civarında. Şu anda faizler yıllık enflasyona göre daha erken düşmüş durumda. Yüzde 36’lık faiz, yüzde 40’ın üzerindeki enflasyonda veriliyor. Belki mart ayında bankalar faizleri tekrar gözden geçirebilir.

TAŞIT VE KONUT KREDİLERİNDE DE LİMİTLER YÜKSELİR Mİ?

İkinci evi olan konut kredisi alamıyor veya ekspertiz değerine göre çok düşük oranlarda kredi alabiliyor. Şu anda konut kredisi kullananlar çok düşük bir yüzde ile kredi kullanıyor. Burada bir limit artışı olur mu? İşin gerçeği bir düzenleme olursa konut kredilerinde patlama olur. Kısa vadede konut kredilerinde bu kadar rahat davranmalarını beklemiyorum. Ancak enflasyondaki düşüşle beraber mevduat getiriler azaldığında tüm kredilerde bir miktar daha düşük faiz seviyelerine inebiliriz.

VATANDAŞ NE ZAMAN RAHAT KREDİ ÇEKEBİLECEK?

Enflasyonda yüzde 24-30 aralığına gelindiğinde kredi kullanmak biraz daha mantıklıdır. Fiyatlar bu seviyede stabil olacak. Dolayısıyla bu seviye bir taban oluşturacak. O zaman vatandaşlar biraz daha rahat kredi kullanabilirler.”

Related Posts

2024’te trafik, kasko ve ferdi kaza sigortasında 152,9 milyar TL tazminat ödendi

Trafik, kasko ve ferdi kaza sigortasında geçen yıl sigortalılara yapılan ödemeler ile eksper ve masraf ödemeleri dahil toplam 3 milyon 954 bin 425 mağdura 152 milyar 865 milyon 209 bin 235 lira tazminat ödemesi yapıldı.

Satışlar düştü, borç arttı: Coca-Cola’da ilk çeyrek tablosu endişe verici

2025 yılının ilk 3 ayına ait finansal sonuçları açıklayan Coca-Cola İçecek (CCI), hem karlılık hem de operasyonel performans açısından geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla belirgin bir gerileme yaşadı. 2024’ün ilk çeyreğinde 37,6 milyar TL olan …

TCMB Başkanı Karahan: Sıkı para politikası, fiyat istikrarı sağlanana kadar sürecek

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, “Belirsizliklerin geçmiş döneme göre daha yüksek olduğunu da göz önünde bulundurarak ihtiyatlı ve sıkı para politikası duruşu sergiliyoruz. Sıkı para politikası duruşumuz enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar da sürecek.” dedi.

Karahan’a Meclis’te 19 Mart şoku!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ekonomideki son duruma ilişkin sunum yaptık Karahan’ın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki sunumu öncesi 19 Mart operasyonunu protesto eden CHP Malatya …

Euro Bölgesi ekonomisi nisanda sınırlı büyüdü

Euro Bölgesi’nde nisan ayı büyüme rakamları açıklandı. Buna göre ekonomik aktivite nisan ayında sınırlı artış gösterdi.

Fuze, Seri A yatırım turunda Galaxy ve e& Capital liderliğinde 12 milyon dolar yatırım aldı

Ortadoğu ve Türkiye girişimcilik ekosistemindeki son yatırım haberlerinden biri, dijital varlık sektöründen geldi. Ortadoğu ve Türkiye’nin hızlı büyüyen dijital varlık altyapısı şirketlerinden Fuze, dijital varlık ve veri merkezi altyapısı sektörünün …