Marburg virüsü nedir, ne kadar tehlikeli?

Marburg Virüsü: Tehlikeleri ve Salgınlar

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Tanzanya’da Marburg virüsü salgını şüphesi nedeniyle en az sekiz kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

2024 yılının sonlarında Ruanda’da başlayan ve 15 kişinin ölümüne neden olan bir salgın yaşandı.

Marburg virüsü, Ebola’ya neden olan virüsle yakından ilişkilidir ve son yıllarda neredeyse tamamı Afrika’da olmak üzere yüzlerce insanın ölümüne sebep oldu.

Marburg virüsü, ortalama olarak bulaştığı insanların yarısını öldürmektedir. Önceki salgınlarda hastaların yüzde 88’i ölmüştü.

Virüs, baş ağrısı, ateş, ishal, kan kusma, kas güçsüzlüğü ve dış kanamaya neden olabilmektedir.

1967 yılında Almanya’nın Marburg ve Frankfurt kentleri ile Sırbistan’ın Belgrad kentinde eşzamanlı olarak ortaya çıkan virüs, o dönemde 31 kişiye bulaşmış ve yedi kişi ölmüştü.

Uganda’dan ithal edilen Afrika yeşil maymunlarından kaynaklandığı tespit edilen virüs, domuzlar ve yarasalar tarafından da yayılmaktadır.

Virüs insanlar arasında da bulaşabilir ve çoğunlukla yarasaların yaşadığı mağara ve madenlerde uzun süre kalan kişiler arasında yayılım göstermektedir.

Son yıllarda Marburg virüsü salgınlarının görüldüğü yerler arasında Angola, Ekvator Ginesi, Gana, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Kenya, Güney Afrika, Uganda ve Zimbabve bulunmaktadır.

2005 yılında Angola’daki salgında 300’den fazla kişi hayatını kaybetmişken, Afrika dışında sadece iki kişinin Marburg virüsünden öldüğü bilinmektedir.

Marburg Virüsü Salgınları ve Son Durum

WHO, 10 Ocak’tan bu yana Tanzanya’nın Ruanda sınırındaki Kagera bölgesinde Marburg virüsü salgını olduğu anlaşılan bir vakada dokuz kişinin enfekte olduğunu ve sekizinin öldüğünü açıkladı.

2023 yılında yine aynı bölgede altı kişinin öldüğü bir Marburg salgını yaşanan Tanzanya’da, Eylül ve Aralık 2024 tarihleri arasında Ruanda’da 66 kişiye bulaşan virüs 15 kişinin ölümüne neden olmuştu.

Virüsün belirtileri arasında ateş, şiddetli baş ağrısı, kas ağrıları, ishal, karın ağrısı, mide bulantısı ve kusma yer almaktadır.

Marburg virüsünün bulaşma yolları arasında Afrika yeşil maymunları, domuzlar ve mısır meyve yarasası bulunmaktadır. Vücut sıvıları ve aynı yatağın paylaşılmasıyla insanlar arasında da bulaşabilir.

Virüsün belirli bir tedavisi veya aşısı bulunmamakla birlikte, ilaçlar ve bağışıklık tedavileri geliştirilmeye devam etmektedir. Tedavi sürecinde hastalara bol miktarda sıvı verilerek belirtiler hafifletilebilir.

Marburg virüsünün kontrol altına alınması için Afrika’daki insanlar vahşi hayvan eti yemekten ve dokunmaktan kaçınmalıdır. Ayrıca, salgın bölgelerinde domuzlarla temas da önlenmelidir.

Virüsü taşıyan erkekler, semptomların başlangıcından sonra bir yıl boyunca veya sperm testlerinde negatif sonuç alana kadar cinsel ilişkilerinde prezervatif kullanmalıdır.

Related Posts

Serinlemek için buzlusu değil, sıcağı makbul! Arapların taktiğiymiş, oh dedirtiyor

Yaz aylarının bunaltıcı sıcaklarında serinlemek hepimizin hayali. Birçoğumuz, buzdolabından yeni çıkmış buz gibi bir içeceği yudumlamanın ferahlığını düşünerek mutlu oluyoruz. Ancak bu ferahlık hissi sandığımız kadar masum olmayabilir. İşte detaylar.

Yemeden önce dikkat: Renkli dondurmaların görünmeyen tehlikesi

Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cihangir Akgün, hazır dondurmalarda kullanılan katkı maddelerinin çocuklarda dikkat eksikliği, hiperaktivite ve davranış problemlerini tetikleyebileceği konusunda uyardı.

Uzmanından ‘güneş yanıkları yıllar sonra da deri kanserine neden olabiliyor’ uyarısı

Prof. Dr. Ertan Yılmaz, güneş yanıklarının ciltte kalıcı hasarlara ve yıllar sonra ortaya çıkabilecek cilt kanserlerine neden olabileceğini belirterek, özellikle kısa tatillerde bronzlaşma çabasından kaçınılması gerektiği uyarısında bulundu.

Gençlik masalları ve gerçekler: Hangisi sizi yaşlandırıyor?

Uzun yaşamın sırrı genlerde mi saklı, alışkanlıklarda mı? Kolajen, detoks, antioksidanlar Bilim ne diyor, pazarlama ne satıyor? Geroprotektif moleküllerden genetik testlere, anti-aging kürlerinden biyolojik yaş hesaplarına kadar tüm gençlik vaatlerini bilimsel süzgeçten geçirdik.

Dr. Savan Günay Evinde Ölü Bulundu!

Dr. Savan Günay evinde ölü bulunurken, şüpheli ölümü sosyal medyada tartışılıyor. Kanser üzerine çok fazla çalışması olan Günay, kanserin nedenlerini çözdüğünü açıklamıştı 

İnsanlar için ölümcül risk oluşturuyor: Kedi sahipleri dikkat!

Bavyera’da kaydedilen ilk ölüm, kedi sahipleri için alarm veriyor: Avrupa sivri faresinin doğal rezervuar olduğu Borna Hastalığı Virüsü 1’in (BoDV-1) yol açtığı beyin iltihabı, evcil dostlarımızın avlanma içgüdüsüyle enfekte kemirgenleri taşırken sahibine ölümcül bir tehdit oluşturuyor.