Sendikalardan MEB’e tepki: Kamu emekçilerini tehdit etmek için Anayasa’yı çarpıtmaktan vazgeçin!

KESK, Birleşik Kamu-İş, Hür-Sen, BASK ve ASİM-SEN, Millî Eğitim Bakanlığı’nın 13 Ocak’ta yapılan iş bırakma eylemine katılan eğitimcilere gönderdiği uyarı yazısına tepki gösterdi. Ortak açıklamada, “Hakkını, hukukunu kullanan kamu emekçilerini tehdit etmek için uluslararası sözleşmeleri, anayasayı çarpıtmaktan vazgeçin. İş bırakma eylemimizi ‘öğrencilerin eğitim hakkını engelleme’ olarak nitelendirmek gibi garabetlere sığınmaktan vazgeçin. Milyonlarca yurttaş ve öğrenci bizim 13 Ocak’ta sadece kendi haklarımız için değil, öğrencilerin eğitim hakkı için de iş bıraktığımızı biliyor” denildi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Birleşik Kamu İşgörenleri Sendikaları Konfederasyonu (BİRLEŞİK KAMU-İŞ), Hürriyetçi Sendikalar Konfederasyonu (HÜR-SEN), Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) ve Askeri İş Yerlerinde Görevli Kamu Çalışanları Sendikası’nın (ASİM-SEN) temsilcileri, 13 Ocak’ta ülke genelinde zamları protesto etmek için iş bırakma eylemi yapmış, Millî Eğitim Bakanlığı ise iş bırakma eylemine katılan eğitimcilere yazı göndermişti.

Kamu çalışanlarının sendikal haklarının “Anayasa ve uluslararası metinlerle güvence altına” alındığı belirtilen yazıda, diğer taraftan iş bırakma eylemi “öğrencilerin eğitim hakkını engelleme” olarak nitelendirilmişti.

Gönderilen yazılı ile sadece iş bırakma eylemine katılanlara değil sendikal haklarını kullanan bütün kişilere “gözdağı” verildiğini ifade eden sendika ve konfederasyon temsilcileri, Mülkiyeliler Birliği’nde konuya ilişkin basın açıklaması yaptı.

“Bizler bu ülkenin kamu çalışanları olarak sizin iddia ettiğiniz gibi herhangi bir suç işlemiyoruz”

 ”Görüldüğü üzere bu ülkenin kamu emekçileri olarak bizlerin sendikal hak ve özgürlüklerini bu kapsamda grev hakkımızı tüm açıklığı ile ortaya koyan uluslararası sözleşmeler, antlaşmalar ortadadır” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

“Defalarca iş bıraktık, uyarı eylemleri yaptık. Söz konusu iş bırakma eylemlerimize katılan üyelerimiz ve diğer kamu çalışanları hakkında zaman zaman soruşturma açıldığı da savunma istendiği de oldu. İstisnai olarak uyarı, kınama gibi disiplin cezaları ile de karşılaştık. Ancak Anayasa Mahkemesi’nden Danıştay’ına, bölge idare mahkemelerine kadar tüm üst yargı organları bugüne kadar verdikleri yüzlerce kararlarda bu cezaların, soruşturmaların tamamen hukuksuz olduğuna hükmetmiştir. Tüm bunlara rağmen yıllardır ülkeyi yöneten iktidarlara sendikal haklarımızı tanıma ve hukuka uyma çağrısında bulunmak zorunda kalmaktan utanç duyuyoruz. Ne yazık ki MEB’in 13 Ocak iş bırakma kararımıza ilişkin ülkedeki tüm okullara gönderdiği yazı, yıllarca ileri demokrasi, reform nutukları atanların 2025’in Türkiye’sinde geldiği yeri çarpıcı bir şekilde ortaya koymuştur. Buradan hem MEB’e hem de siyasal iktidara bir daha sesleniyoruz. Bizler bu ülkenin kamu çalışanları olarak sizin iddia ettiğiniz gibi herhangi bir suç işlemiyoruz. Bizlere reva gördüğünüz yoksulluğa, sefalete ve güvencesizliğe itiraz ediyoruz. Bu kapsamda uluslararası sözleşmelerle, anlaşmalarla, anayasa ile güvence altına alınan sendikal haklarımızı kullanıyoruz.

“Uluslararası sözleşmeleri, Anayasa’yı çarpıtmaktan vazgeçin”

Sendikal hak ve özgürlüklerimizi kullanmamızı engelleyerek asıl suçu siz işliyorsunuz. Açın Türk Ceza Kanunu’nun 118. maddesine bakın. Söz konusu madde de aynen şöyle deniliyor: ‘Bir kimseye bir sendikaya üye olmaması veya sendikadan ayrılması için baskı yapılması ya da bir sendikal faaliyette bulunmasını engellemek amacıyla cebir veya tehdit uygulanması halinde, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.’ Dolayısıyla hakkını, hukukunu kullanan kamu emekçilerini tehdit etmek için uluslararası sözleşmeleri, anayasayı çarpıtmaktan vazgeçin. İş bırakma eylemimizi ‘öğrencilerin eğitim hakkını engelleme’ olarak nitelendirmek gibi garabetlere sığınmaktan vazgeçin. Milyonlarca yurttaş ve öğrenci bizim 13 Ocak’ta sadece kendi haklarımız için değil, öğrencilerin eğitim hakkı için de iş bıraktığımızı biliyor.

“Ortak mücadelemizi daha da yükselteceğiz”

Dolayısıyla bilin ki kamu emekçileri olarak bizlere dayattığınız kölelik koşullarını asla kabul etmeyeceğiz. Haklarımızın yok sayılmasına karşı hukuku, adaleti savunmaya devam edeceğiz. Sadece kendi üyelerimizin değil, hangi sendikanın üyesi olursa olsun ya da bir sendikaya üyeliği olmasın tüm kamu emekçilerinin sendikal hak ve özgürlüklerini, ortak taleplerini daha da kararlı bir şekilde, hep birlikte savunmaya devam edeceğiz. İnsanca yaşamaya yetecek bir ücret, güvenceli iş, güvenli gelecek için, elimizden aldığınız haklarımızı tek tek geri almak için ortak mücadelemizi daha da yükselteceğiz.” (ANKA)


Öykü Karayel, Burak Deniz ve Osman Sonant, Umami filmini anlattı

 

 

 

 

Related Posts

AÖL sınav giriş yerleri yayımlandı mı? 2025 Açık Lise AÖL sınavları ne zaman?

Liseyi açıktan bitirmek isteyenler AÖL sınav giriş belgelerini temin etmesi gerekiyor. Peki, AÖL sınav giriş yerleri yayımlandı mı? 2025 Açık Lise AÖL sınavları ne zaman?

İlkokul kayıtları ne zaman başlıyor 2025? Doğum ayına göre okul kayıt tarihleri yayımlandı… MEB ilkokul 1. sınıf kayıtları nereden ve nasıl yapılır?

Okul kayıt tarihleri 2025 2026 eğitim öğretim yılı için doğum ayına göre yayımlandı. Millî Eğitim Bakanlığınca 2025-2026 eğitim öğretim yılında okul öncesi, ilkokul birinci sınıf ve ortaokul beşinci sınıfa başlayacak öğrencilerin okul kayıtları, adrese dayalı olarak yapılacak. İlkokul 1. sınıf kayıtları, yaz tatilinin ilerleyen dönemlerinde gerçekleşecek. Yeni eğitim öğretim takvimi netleşirken, veliler de ‘Çocuğum hangi okula başlayacak?’ sorusunun yanıtına odaklandı. Okul kayıt işlemlerini tamamlayacak olan vatandaşlar, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) internet sitesi üzerinden e okul kayıt sorgulama sayfasından bilgi edinebilecekler. Peki, lkokul 1. sınıf kayıtları ne zaman başlıyor ve hangi yaştakiler ilkokula kayıt olabilecek? Okul kayıtları nasıl yapılır? Okul öncesi, ilkokul ve ortaokul kayıt tarihleri 2025

HİCRİ YILBAŞI NE ZAMAN BAŞLIYOR 2025? 26 Haziran ne günü, hicri yılbaşı yarın mı başlıyor? Muharrem ayı ne zaman? İşte 2025 hicri yılbaşı ve muharrem ayı tarihi!

Hicri yılbaşı ve muharrem ayı tarihi 2025, Diyanet dini günler takvimi ile belli oldu. Müslümanların bolca ibadet ve dualarını idrak ettiği muharrem ayı, bu sene hicri yılbaşı ile başlayacak. Hicri yılın ilk günü olan muharrem ayının 10. günü aşure günü olarak gerçekleşiyor. Dini kaynaklara göre muharrem ayında ibadet etmek isteyenlerin kaza namazları olanların öncelikle kaza namazlarını kılmaları uygun olur. Bu kapsamda, hicri yılbaşı yarın mı, Muharrem ayı ne zaman? soruları gündeme geldi. Peki, 26 Haziran ne günü, kandil mi? Muharrem ayı hangi tarihte? İşte, 2025 hicri yılbaşı tarihi ve muharrem ayı ile ilgili bilgiler.

YKS’nin ikinci oturumu AYT tamamlandı

ÖSYM tarafından 81 il ve Lefkoşa’da düzenlenen YKS’nin ikinci oturumu AYT sona erdi.

20 milyon öğrenci için tatil zili

İlk ve ortaöğretim okullarında eğitim gören yaklaşık 20 milyon öğrenci karnelerini alarak yaz tatiline girdi.

2025 YÖKDİL/2 geç başvuru ne zaman? YÖKDİL ücreti ne kadar?

Yılın ikinci Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı (2025-YÖKDİL/2) için başvuru süreci sona erdi. Peki, 2025 YÖKDİL/2 geç başvuru ne zaman? YÖKDİL ücreti ne kadar?