Uzmanı uyardı: ‘Kolon kanseri genç nüfusta da belirgin şekilde artıyor’

Kolon Kanseri Gençler Arasında Artıyor: Bilinçlenme ve Erken Teşhis Önemli!

Kolon kanseri dünyada en yaygın üçüncü kanser türüdür. Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Meltem Ergün, yaklaşık 900 bin kişinin bu hastalıktan hayatını kaybettiğini vurguluyor. İstatistiklere göre her iki cinsiyet için önemli bir sorun olan kolon kanserlerinin, 40 yaş altındaki kişilerde görülme ivmesinin artması endişe verici boyutlara ulaştığını belirtiyor.

Gençler Risk Altında

Amerikan Kanser Derneği’nin Mart 2024 raporundan veriler aktaran Prof. Dr. Ergün, bu hastalığın gençler arasında da artış gösterdiğini belirtiyor. 40’lı, 30’lu hatta 20’li yaşlardaki kişileri etkileyen kolorektal kanser, her beş yeni bağırsak kanseri vakasından birinin gençlerde teşhis edildiğini ortaya koyuyor. Bu durum, genç nüfus arasında kolon kanseri vakalarının belirgin bir şekilde arttığını göstermektedir.

“Amerikan Kanser Derneği Tarama Yaşını 45’e Düşürmüş”

Özellikle 50 yaş altı erkeklerde kansere bağlı ölümlerin artması, 2018’de Amerikan Kanser Derneği’ni 45 yaş altındakilere yönelik tarama yaşını düşürmeye yönlendirdi. Prof. Dr. Ergün, düzenli taramaların kolorektal kanserin erken teşhisi veya önlenmesinde kritik olduğunu vurguluyor. Artık 20’li ve 30’lu yaşlardaki kişilerde sık sık teşhis edilen bu hastalık, farkındalığın erken yaşlarda olması gerektiğini gösteriyor.

Kırmızı Bayrak Kaldıracak Belirtiler

Özellikle 50 yaş altı kişileri hedef alan bilimsel bir inceleme, erken yaşlardaki kolorektal kanserli hastalarda en yaygın belirtilerin dışkıda gizli kan, karın ağrısı, kansızlık ve değişen bağırsak alışkanlıkları olduğunu gösteriyor. Bu tür belirtiler gençlerde başka sağlık sorunlarıyla karıştırılabiliyor ancak erken teşhis önemli.

Kolon Kanseri Gençlerde Neden Artıyor?

Gençlerdeki kolon kanseri artışının obezite, hareketsiz yaşam tarzı, batı tarzı beslenme, aşırı şeker tüketimi ve çevresel faktörlerden kaynaklandığı belirtiliyor. Yüksek kırmızı et ve işlenmiş gıda tüketimi ile alkol kullanımı da riski artırıyor. Bilinçlenme, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve kontroller önemli.

Taramalara Ne Zaman Başlanmalı?

Kolon kanseri erken evrelerde belirti vermediği için düzenli taramalar önemli. Prof. Dr. Ergün, risk altındaki kişilere düzenli tarama testleri yapılması gerektiğini vurguluyor. Kalın barsak kanseri olanların birinci dereceden yakınlarına hastalığın başladığı yaşın 10 yıl öncesinden taramalara başlanması gerekiyor.

Related Posts

Serinlemek için buzlusu değil, sıcağı makbul! Arapların taktiğiymiş, oh dedirtiyor

Yaz aylarının bunaltıcı sıcaklarında serinlemek hepimizin hayali. Birçoğumuz, buzdolabından yeni çıkmış buz gibi bir içeceği yudumlamanın ferahlığını düşünerek mutlu oluyoruz. Ancak bu ferahlık hissi sandığımız kadar masum olmayabilir. İşte detaylar.

Yemeden önce dikkat: Renkli dondurmaların görünmeyen tehlikesi

Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cihangir Akgün, hazır dondurmalarda kullanılan katkı maddelerinin çocuklarda dikkat eksikliği, hiperaktivite ve davranış problemlerini tetikleyebileceği konusunda uyardı.

Uzmanından ‘güneş yanıkları yıllar sonra da deri kanserine neden olabiliyor’ uyarısı

Prof. Dr. Ertan Yılmaz, güneş yanıklarının ciltte kalıcı hasarlara ve yıllar sonra ortaya çıkabilecek cilt kanserlerine neden olabileceğini belirterek, özellikle kısa tatillerde bronzlaşma çabasından kaçınılması gerektiği uyarısında bulundu.

Gençlik masalları ve gerçekler: Hangisi sizi yaşlandırıyor?

Uzun yaşamın sırrı genlerde mi saklı, alışkanlıklarda mı? Kolajen, detoks, antioksidanlar Bilim ne diyor, pazarlama ne satıyor? Geroprotektif moleküllerden genetik testlere, anti-aging kürlerinden biyolojik yaş hesaplarına kadar tüm gençlik vaatlerini bilimsel süzgeçten geçirdik.

Dr. Savan Günay Evinde Ölü Bulundu!

Dr. Savan Günay evinde ölü bulunurken, şüpheli ölümü sosyal medyada tartışılıyor. Kanser üzerine çok fazla çalışması olan Günay, kanserin nedenlerini çözdüğünü açıklamıştı 

İnsanlar için ölümcül risk oluşturuyor: Kedi sahipleri dikkat!

Bavyera’da kaydedilen ilk ölüm, kedi sahipleri için alarm veriyor: Avrupa sivri faresinin doğal rezervuar olduğu Borna Hastalığı Virüsü 1’in (BoDV-1) yol açtığı beyin iltihabı, evcil dostlarımızın avlanma içgüdüsüyle enfekte kemirgenleri taşırken sahibine ölümcül bir tehdit oluşturuyor.