Ani değişen sıcaklıklar üreticiyi çaresiz bıraktı, hasar büyük: Buğdayda zarar

2025 yılı, tarımda “Afet Yılı” ilan edilmiş olsa da üreticiler için zorlu bir süreç olmaya devam ediyor. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde yaşanan kuraklık ve zirai don etkilerini göstermeye devam ederken, şimdi tarım arazileri sağanak yağış ve doluyla mücadele etmek zorunda kaldı.

Adana’da son günlerde etkili olan yağışlar, Yüreğir, Ceyhan ve Yumurtalık ilçelerini vurarak mısır, buğday, salatalık, narenciye ve birçok tarım ürününün zarar görmesine neden oldu. Ayrıca temizlenmemiş drenajlar nedeniyle birçok tarla su altında kaldı. Tarım uzmanları, Adana’da buğdayın en çok zarar gören ürün olduğunu vurguluyor.

Geçen yıl dönüm başına ortalama 500-600 kilogram verim alınan buğdayda bu yıl yaklaşık 330 bin ton rekolte hedefleniyordu. Doğal afetin bölgede ürün rekoltesi ve kalitesinde düşüşe neden olabileceği belirtiliyor. Çiftçiler, ekonomik kaygı içinde destek bekliyor ve yeni üretim sürecine hazırlanıyor.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ahencan Tayakısı, Adana’daki hasarın özellikle buğday üzerinde yoğunlaştığını belirtiyor.

BİÇERDÖVER HASADA GİREMEDİ

Hasat döneminin devam ettiğine dikkat çeken Tayakısı, “Hiçbir biçerdöver tarlaya giremedi. Hem hasat zamanı gecikecek hem de ürün kalitesi olumsuz etkilenecek” diyor. Tayakısı, bölgede yaşanan zararların mazot ve gübre desteğiyle telafi edilemeyeceğini belirtiyor ve çiftçilerin yaşadığı zorlukları aktarıyor.

‘POLİTİKALAR YETERSİZ’

Çukurova Üniversitesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Burak Öztornacı, tarımın doğası gereği riskli olduğunu vurgulayarak, tarım politikalarının amacının bu riskleri en aza indirmek olduğunu belirtiyor. Son yıllarda Türkiye’de uygulanan tarım politikalarının üretici ve tüketiciyi yeterince korumadığını ifade eden Öztornacı, “Tarım sürecinin büyük şirketlerin kontrolüne girmesi, küçük üretici ve tüketiciler için daha hassas hale getiriyor. Çıkış yolu, üretici ve tüketiciyi koruyan politikaların benimsenmesidir” diyor.

Related Posts

Emeklinin bayram ikramiyesi ne kadar olacak? Hesaplara yatacağı tarih belli oldu

16 milyon emeklinin merak ettiği sorulara yanıt mali müşavir Emin Yılmaz’dan geldi. Emin Yılmaz 6 Haziran’da başlayacak Kurban Bayramı öncesinde emekli ikramiyelerinin 2 ile 5 Haziran tarihleri arasında hesaplara yatırılacağını söyledi. EMEKLİLERİN …

Umutsuzluk artıyor: Ekonomiye güven dibe vurdu

Türkiye ekonomisi her geçen gün kan kaybediyor. Ülkedeki siyasi istikrarsızlık, ekonomiyi doğrudan etkilerken, veriler kırmızıya vurmaya devam ediyor. Enflasyonla mücadele kampanyalarından, kamuda tasarrufa, faiz sebep enflasyon sonuçlardan …

Genç Emeği Raporu’na göre gençlerin yüzde 26’sı ne eğitimde ne istihdamda yer alıyor: Gençler işsiz ve umutsuz

DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası’nın TÜİK, OECD ve Çalışma Bakanlığı verilerine dayanarak hazırladığı raporda her 4 üniversite mezunundan birinin işsiz olduğu açıklandı.

İlk çeyreğe hızlı başladı rekor kırdı

Emlak Konut GYO (EKGYO), 2025 yılı ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı. Şirket, satış gelirinden net kâra kadar birçok kalemde tarihi seviyelere ulaşarak yatırımcılara güçlü bir performans sundu.

Ev hanımları için emeklilik hakkı: Prim desteği ve yıpranma hakkı detayları

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, ev hanımlarının emekli olabilmesi için gerekli şartları, ödenmesi gereken prim tutarını ve yıpranma hakkını açıklayarak, bu düzenlemenin emeklilik sürecini nasıl kolaylaştıracağını anlattı. İşte detaylar…

Ücretli çalışan sayısında dikkat çeken artış! TÜİK rakamları açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısının mart ayında yıllık yüzde 0,6 arttığını, aylık yüzde 0,2 azaldığını açıkladı. TÜİK, Mart 2025 dönemine ilişkin ücretli çalışan …